Annons:

Sök

Annons:

Nu har röntgen stängts i Vimmerby:

Nu har röntgen i Vimmerby stängts. Är det temporärt eller permanent? "Avsikten är att det är temporärt", säger verksamhetschefen. Foto: Bildbyrån

Nu har röntgen stängts i Vimmerby: "Avsikten är att det är temporärt"

Vid månadsskiftet november-december skulle röntgenmottagningen i Vimmerby stängas. I torsdags var sista dagen som röntgenavdelningen i Vimmerby var öppen.
– Avsikten är att det är en temporär stängning, säger Per Malcherek, verksamhetschef för radiologen.

Annons:

Tidigare i höstas berättade Dagens Vimmerby att röntgenavdelningen i Vimmerby skulle stängas ned vid månadsskiftet november-december. Nu har mottagningen på Vimmerby hälsocentral stängts.

Sista dagen var i torsdags. Orsaken är en brist på persolan och de två sköterskorna gick hem för pension i slutet av förra veckan.

– Vi har annons ute där vi söker två sköterskor till Vimmerby. Till dagens datum har vi inte fått några sökningar och då var det det här datumet vi räknade med för en temporära stängningen, säger Per Malcherek, verksamhetschef för radiologen i Västervik.

Hur länge har ni haft den annonsen ute?

– Sedan någon gång i våras. Det har funnits några enstaka intresserade, men vi har inte kunnat gå vidare med någon. 

Personalbrist även i Västervik

Personalbristen märks även i Västervik.

– Det finns ett underskott på röntgensjuksköterskor i hela landet och även här i Region Kalmar. Vi har lediga tjänster även i Västervik och vi skulle kunna anställa sju till åtta där. 

Hur sannolikt är det att ni hittar personal?

– Det är omöjligt för mig att svara på. Jag kan inte göra annat än att ha fokus på att rekrytera och hoppas att vi kommer lyckas. 

En utvärdering av den temporära stängningen ska göras någon gång i mars nästa år.

– Förhoppningsvis har vi fått sökande till våra tjänster då, men oavsett måste vi göra en utvärdering någon gång och det kommer bli någon gång i mars.

Vad talar för det?

– Jag kan inte säga annat än att jag hoppas på det tyvärr. Vi vill ha sökande till Västervik också eftersom vi bara har halva styrkan besatt där. Det här är en svår situation rent allmänt och inte bara i Vimmerby och Västervik.

Vad händer om ni inte fått in några sökande vid utvärderingen?

– Först måste vi göra utvärderingen och därefter får vi se hur det blir framöver.

"Tillfällig åtgärd"

I Vimmerby görs omkring 5 500 röntgenundersökningar årligen. Det rör sig om cirka 25 patienter dagligen.

– Vi vet att det ser ut ungefär så och dessa kommer nu välkomnas till Västervik istället. Det kommer innebära en något ökad belastning i Västervik, men vi ser att vi klarar av det med den bemanning vi har. 

Hur stor är risken att stängningen blir permanent?

– Jag ser det här som en tillfällig åtgärd vi tvingats till på grund av bemanningssituationen. Det är fullt fokus nu på att rekrytera personal. 

Per Malcherek ser, på längre sikt, ljust på att regionen kan vara på väg att starta en utbildning.

– Jönköping har en utbildning hos sig och det gör att man har ganska lite problem med det här. De fångar upp dem så att säga. Det är viktigt att ha en utbildning relativt nära och det är på gång med det här också och det är ett initiativ som är jättebra. Det är det enda som kan lösa det här. 

"Vill ha verksamhet i Vimmerby"

Att skicka personal från Västervik till Vimmerby är inte aktuellt. Inte heller att göra några andra mer kortsiktiga lösningar.

– Det här måste vara långsiktigt och hållbart. Bemanningen i Vimmerby måste bestå av två röntgensjuksköterskor och i Västervik är man redan så pass få. 

Ser du en risk att hälsocentralen här utarmas på sikt?

– Jag hoppas inte att det blir så. Det är inte min avsikt. Jag vill ha verksamheten i Vimmerby.

Vad har det varit för reaktioner sedan det här blev känt?

– Jag förstår om folk är besvikna över att man behöver åka längre. Det här har varit en fantastisk service att ha i Vimmerby. Å andra sidan är man redan i dag vana att resa längre för mer avancerad undersökning, så många är nog ganska vana att göra det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: