Renhållningstaxan i Hultsfreds kommun ser ut att bli tio procent dyrare under 2023. Foto: Ossian Mathiasson
Höjningen på tio procent framgår av ett förslag till ny renhållningstaxan för 2023 i Hultsfreds kommun. Den är tänkt att genomföras vid årsskiftet och gälla under första halvåret.
– Allt har blivit dyrare med transporter, drivmedel och inflation. För att kunna få in intäkter som motsvarar kostnaderna för renhållningen så är det en höjning på tio procent men det är också beroende på vad det är för abonnemangsformer. Det finns grönt, gult och rött abonnemang. Det gröna abonnemanget är fyrfackskärlen och avsikten och syftet är att få fler att använda just fyrfackskärlen, säger Lars Rosander (C).
Hur har det sett ut tidigare vad gäller renhållningstaxans kostnader?
– Vi höjde för något år sedan och ser man tillbaka ytterligare några år så sänkte vi avgifterna för att beta av ett ekonomiskt överskott. Det ska inte ge extra intäkter och det ska inte heller kosta mer så skattebetalarna får betala. Vi är ute efter balans och det kommer en höjning inför kommande år, säger Lars Rosander.
Höjningen är som sagt tänkt att gälla första halvåret 2023.
– Det gör vi för att man ska kunna se hur förändringarna slår vad gäller de totala intäkterna. Man får kanske korrigera med en ny taxa från 1 juni med tanke på att vi inte ska få in för mycket pengar och inte för lite pengar. Det är svårt att veta hur kunderna väljer utifrån att det finns olika abonnemangstyper.
Oppositionen vill se lägre höjning
Socialdemokraterna anser att nuvarande överskott i renhållningstaxan ska räknas om så att föreslagna höjningen blir lägre.
– Vi har begärt att man ska räkna ner höjningen med de tre miljonerna som finns kvar och det är ett förslag som vi har till kommunstyrelsen. Det fanns inget förslag på hur det kommer se ut men Tomas Söreling hade samma förslag i ÖSK, att man skulle lägga alla pengar som var över så höjningen inte blir så stor, säger Tommy Rälg (S).
Hur många procent vill ni i oppositionen höja renhållningstaxan med?
– Nu får vi se vad de tre miljonerna innebär, sedan är det klart att de är tvungna att höja renhållningstaxan. Nu var vi eniga i KSAU att man ska titta på det och räkna fram ett förslag på vad det skulle innebära med de tre miljonerna. Då skulle man lägga pengarna på sänkning på det gröna abonnemanget, säger Rälg.
Lars Rosander berättar att politikerna får se hur pengarna skulle kunna påverka höjningen i samband med kommunstyrelsen.
– Vi får ta ställning till det då, annars är de tre miljonerna tänkta att användas till annat som rör renhållningsverksamheten vad gäller inköp av sopkärl. Det är lite hur man prioriterar pengarna, antingen till inköp av sopkärl eller hålla nere taxan, säger Rosander.