Annons:

Sök

Annons:

Hemlighåller förslaget till hyreshöjning –

Hultsfreds Bostäder väljer att inte avslöja yrkandet i 2023 års hyresförhandling. Foto: Lotta Madestam

Hemlighåller förslaget till hyreshöjning – "Jobbigare situation i år"

Hultsfreds Bostäder har lagt fram sitt yrkande till Hyresgästföreningen, på hur stor hyreshöjning man vill se 2023. I år väljer man dock att inte avslöja utgångsbudet.
– Vi håller det för oss själva, säger ordförande Åke Nilsson (KD) som befarar att ärendet kommer skickas vidare till Hyresmarknadskommittén eftersom parterna står långt ifrån varandra.

Annons:

Det är första gången som Hultsfreds Bostäder väljer att inte offentliggöra hur stort det första yrkandet är, som man lagt fram till Hyresgästföreningen.

– Hyresgästföreningen har önskat att vi inte går ut med någonting. Det brukar vara de som ställer kraven höll jag på att säga, eller i vart fall framställer önskemålen om man uttrycker det lite lindrigare, säger Åke Nilsson, ordförande i AB Hultsfreds Bostäder.

Hur kommer det sig att det ursprungliga budet inte offentliggörs?

– Det är en lite jobbigare situation i år. Det är alltid jobbigt med förhandlingar, men årets liknar ju inte tidigare års. Vi har våra kostnadsökningar och så är det ju en ny förhandlingsmodell. Det var inte bästa läge att föra in den just nu, när vi har det här ekonomiska läget.

Räknar fram ett snitt

Den nya förhandlingsmodellen tar sikte på kostnaderna bakåt i tiden och räknar fram ett genomsnitt på de senaste tre åren.

– Det här är för att det ska jämna ut sig på sikt och inte bli så hoppigt, utan att man kan hålla en något så när jämn, vettig nivå för båda parter. Men att föra in den nu var inte så lämpligt, vi vet ju om vilka höjningar vi har för 2023 och så ska man istället räkna år bakåt i tiden, säger Åke Nilsson.

Tolkar olika

Dessutom har det visat sig att de tre parterna Sveriges Allmännytta, privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen tolkat överenskommelsen olika.

– Den ger inte klartecken på alla punkter helt enkelt. Det finns utrymme för att göra lite olika tolkningar och då ska det redas ut. Så nu ska det ha tillsatts en särskild grupp som ska jobba med frågor och svar, för att reda ut vissa saker då det visat sig att hyresgästföreningen har utfört anvisningar till sitt folk på ett sätt och vi på Sveriges Allmännytta har fått anvisningar hur vi ska hantera förhandlingsmodellen. Det har visat sig att det inte stämmer överens. Så vi får jobba vidare, så får vi se var vi hamnar.

Befaras att det skickas vidare

Årets hyresförhandling har så här långt bestått av ett antal möten. Åke Nilsson befarar nu att Hultsfreds Bostäder kommer skicka ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén, som hanterar hyresvister om den årliga hyresförhandlingen mellan Sveriges Allmännyttas och Hyresgästföreningens parter.

– Jag vill inte säga för mycket, men jag misstänker det.

Vad grundar sig den känslan på?

– Vi har resonerat kring var nivåerna kan tänkas ligga och då visar det sig att vi har en hel del kvar att göra. Så vi får se en bit in på nyåret hur vi hanterar det. Vi har inget datum satt för nytt möte, utan vårt folk konfererar med Hyresgästförhandlingens regionala förhandlare, så får vi se när vi kan komma vidare.

Förra året var Hultsfreds Bostäders yrkande 4,95 procent och parterna möttes till slut i en uppgörelse på 3,0 procent motsvarande 28,30 kronor per kvadratmeter och år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: