Annons:

Sök

Annons:

  • Över 600 namn i protest mot vindkraft – förslag till beslut kommer i veckan

    Listor med 632 namn har överlämnats från privatpersoner till kommunledningen, som en protest mot etableringen av Aspeland Vindpark. Foto: Privat/Pixabay

  • Över 600 namn i protest mot vindkraft – förslag till beslut kommer i veckan

    Foto: Privat

  • Över 600 namn i protest mot vindkraft – förslag till beslut kommer i veckan

    Foto: Privat

Över 600 namn i protest mot vindkraft – förslag till beslut kommer i veckan

632 personer har skrivit på en namnlista som överlämnats till kommunledningen, i syfte att försöka stoppa Aspeland Vindpark öster om Målilla.
– Nu måste politikerna bevisa att alla vackra ord om demokrati verkligen gäller alla invånare och inte är kopplat till vilken kommundel man råkar vara bosatt.

Annons:

Det säger Målillabon Peder Steirud som genomfört en namninsamling sedan i november tillsammans med Jan Karlsson och andra som engagerat sig mot vindkraft. 

I onsdags överlämnades den till kommunalrådet Lars Rosander (C) och oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Med den vill man påvisa att det förekommer starka motsättningar mot den vindkraftspark som Njordr AB planerar söka tillstånd för att bygga öster om Målilla, med projektnamnet Aspeland Vindpark.

– Det handlar om tolv vindkraftsverk som blir långt högre än Eiffeltornet och som med sin synlighet och dominans samt sitt ständiga blinkande högfrekventa vita hinderljus skulle påverka alla från Hultsfred i norr till Mörlunda i söder, säger Peder Steirud.

– Mellan 8 000 och 10 000, eller 60-70 procent av kommunens befolkning skulle få sin livsmiljö påverkad. Sannolikt ett nytt svenskt rekord, tillägger han. 

”Upp till bevis”

Namninsamlingen har gjorts både fysiskt, genom bland annat listor i butiker, och digitalt genom möjligheten att kommentera med ett ”nej” eller ”ja” på sociala medier. 

Totalt gav det 632 namn mot en etablering, 326 skriftliga och 306 digitala. Två personer ska ha svarat med ett ja.

– I en demokrati ska alla invånare behandlas likvärdigt och med godhet hör man från våra politiker. Nu måste politikerna bevisa att alla vackra ord om demokrati verkligen gäller alla invånare och inte är kopplat till vilken kommundel man råkar vara bosatt, säger Peder Steirud som också påminner om en tidigare genomförd namninsamling mot den planerade vindkraftsparken i Tönshult, som gav cirka 160 namn.

– Där påverkades långt färre än i fallet Aspeland och resultatet av den insamlingen ledde till ett nej till etablering, säger han.

”Får ha med det som en del”

Med namninsamlingen hoppas man att politikerna säger nej till bolaget Njordr och plockar bort Aspeland ur vindbruksplanen.

– Vi har tagit emot den och deras synpunkter, så får vi ha med det som en del inför beslutet, säger Lars Rosander. 

Hur stor påverkan kan en sådan här namninsamling få, skulle du säga?

– Det är klart att kommuninvånares och andras vilja naturligtvis spelar en roll när man ska ta beslut, så man får väga det mot andra synpunkter också och försöka göra en bra helhetsbedömning av det, säger Lars Rosander.

Hur mycket reaktioner får ni från människor som tycker det är bra att vindkraftsparker etableras i vår kommun?

– Inte så mycket, men ja-sägarna finns. De hörs dock inte lika mycket, utan när det blir en sådan här etablering är det naturligt att motsättarna hörs mest, det är så oavsett vad det är för ärende.

 Beslut i februari

Etableringen av Aspeland vindpark kommer upp på tisdagens möte med kommunstyrelsen, som tar fram ett förslag till beslut. Den 6 februari ska ärendet avgöras i kommunfullmäktige. Kommunen har tidigare använt sin vetorätt mot två andra vindkraftsparker. Även i fallet Tönshult gjordes en namninsamling, som resulterade i cirka 160 namn mot en etablering.

Så här långt har S och V sagt sig vara positiva till Aspeland Vindpark, KD och SD motståndare. C och M har ingen partilinje i frågan.

Så här säger Tomas Söreling om saken:

– Vi har full respekt för alla synpunkter som kommer in, men Socialdemokraterna har vägt samman allt och kommit fram till att behovet av el är så pass stort i vår del av landet och vi vill bidra till att få fram fossilfria alternativ, vindkraft som ett av flera.

– Och vi menar att fullmäktige bara ska ta ställning till markanvändningen som sådan, om den är lämplig eller inte. Övriga bitar som fågel- och djurliv och eldragningen överlåter vi åt andra kunniga myndigheter att titta på. Även om kommunen säger ja till vindkraftverken kan länsstyrelsen säga nej. Om kommunen däremot säger nej blir det inget, förtydligar han.

Både ja- och nejsägare

Inom Centerpartiet finns det både de politiker som är emot och för.

– Vi har ingen partilinje att man ska rösta på det ena eller andra sättet, utan det är upp till var och en, säger Lars Rosander. Däremot kan jag säga att det aldrig är lyckat om det blir jämnt, om det ska stå och hänga på en eller annan röst. Oavsett vad det är för fråga av den här digniteten.

Vad tänker du kring fullmäktigemötet, tror du det kommer storma?

– Oavsett utgången hoppas jag att det blir en saklig debatt, men så är det ju mycket känslor i det hela också. Vi får se helt enkelt.

Senast det var en så här stor omdebatterad fråga, får man väl ändå säga att det går ända tillbaka till skolnedläggningen i Virserum?

– Ja, det är vindkraft och skolnedläggningar som rört upp mycket känslor får man ändå säga.

Fakta

Aspeland Vindpark

Den preliminära layouten omfattar tolv vindkraftverk med en produktion per verk om cirka 20 GWh/år och en maximal totalhöjd på 270 meter. Under de förutsättningarna förväntas parken kunna producera omkring 340 GWh förnybar energi per år. Det motsvarar 156 % av elförbrukningen i Hultsfreds kommun 2018, och ett betydande tillskott till det regionala utbyggnadsbehovet.

Källa: Njordr AB

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: