Annons:

Sök

Annons:

Nyinköpt fastighet görs om till brandstation i Järnforsen:

Hultsfreds kommun har fattat beslut om att bygga en ny brandstation för brandvärnet i Järnforsen. Byggnationen kommer ske i en fastighet som HKIAB har köpt in för en miljon kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Nyinköpt fastighet görs om till brandstation i Järnforsen: "Lyft för verksamheten"

Gamla brandstationen i Järnforsen håller inte måttet. Nu har Hultsfreds kommun fattat beslut om att förvandla en del av en nyinköpt fastighet till brandstation. 
– Det blir ett lyft för verksamheten, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Det kommunala industribolaget HKIAB köpte i december förra året in en fastighet på Industrivägen i Järnforsen för en miljon kronor. Det var en av få fastigheter som klarade sig när Stoppmöblers lokaler i Järnforsen totalförstördes i en brand våren 2017. 

Hultsfreds kommun får tillträde till fastigheten i februari och planen är att göra om en tredjedel av byggnaden till brandstation, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera om. 

– Vi gör det för att vi har en utsliten brandstation i Järnforsen och den uppfyller inte de krav som man kan ställa. Nu får vi möjligheten att bygga en bra brandstation som har utrymme för en brandbil och riktiga omklädningsrum för personalen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Fått klä om bredvid brandbilen"

Fastigheten är byggd på 2000-talet och en tredjedel kommer tas i anspråk för brandstationen. Ett lackeringsföretag är hyresgäst i en tredjedel och den sista tredjedelen står tom och kan hyras ut externt eller internt. 

Den gamla brandstationen i Järnforsen är bristfällig och inte tillräckligt bra ur arbetsmiljösynpunkt. 

– Tidigare har man fått klä om bredvid brandbilen och det har inte funnits ordentliga omklädningsrum. Denna satsning visar att vi tycker att det är viktigt med ett bra brandförsvar i hela kommunen. Vi gör det för att förbättra arbetsmiljön och trygga en plats för räddningsvärnet i Järnforsen, säger Rosander (C). 

Vad kan du säga om arbetet som ska utföras?

– Det ska sättas in en ny port plus att det blir invändiga arbeten med omklädningsrum, ventilation och el. Vi får se om det sker på upphandlade ramavtal eller om det blir en upphandling. Det blir upphandling och projektering i samband med tillträdet och det finns ingen tidsplan för hur lång tid det ska ta. Det borde kunna bli klart under våren. 

Hur ser kostnadsbilden ut för byggnationen?

– Det vet vi inte än utan vi får se vad anbuden landar in på. Det som är fastställt är köpeskillingen på en miljon kronor för hela fastigheten.

"Viktig första insats"

Räddningstjänsten har brandvärn i Järnforsen och personalen har ingen schemalagd beredskap. Hela styrkan larmas och de som har möjlighet åker till station. 

– De gör en viktig första insats och vi har mycket industrier, boende, en landsbygd runt omkring och samverkan med Vetlanda kommun vad gäller Kvillsfors.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: