Annons:

Sök

Annons:

Nyheten gav henne ont i magen – nu hoppas Lotta att vindkraft får nej

"Jag har haft ont i magen sedan jag såg det. Vi har valt att bo på landet, lite ensligt och så ska man behöva känna ett hot att hela ens livssituation skulle bli så förändrad", säger Lotta Söderling sedan hon läst om planerna på en vindkraftspark i Ryningsnäs, i närheten av där hon bor. Foto: Privat

Nyheten gav henne ont i magen – nu hoppas Lotta att vindkraft får nej

Nyheten om planen att bygga en park med 18 vindkraftsverk i Ryningsnäs, söder om Mörlunda, slog ner som en bomb för Lotta Söderling som skulle komma att bo mindre än en kilometer ifrån det närmaste verket.
– Jag har haft ont i magen sedan jag såg det här, säger hon och ställer sitt hopp till att det här projektet också ska få kalla handen av politikerna.

Annons:

Mellan jul och nyår skickade företaget BayWa r.e. Nordic AB in samrådshandlingar till länsstyrelsen, då man har planer på att bygga en park med 18 vindkraftsverk på upp till 300 meter höga. Det i ett område cirka tre kilometer öster om Ryningsnäs.

Där i närheten bor Lotta Söderling, som läste om ”Projekt Ryningsnäs” i Dagens Hultsfred.

– Jag har haft ont i magen sedan jag såg det. Vi har valt att bo på landet, lite ensligt och så ska man behöva känna ett hot att hela ens livssituation skulle bli så förändrad.

– För det kan man inte sticka under stol med att den skulle bli om man slår upp 18 stycken 300 meter höga vindkraftsverk, det närmaste bara en knapp kilometer ifrån Sjöbo där vi bor. Man fattar ju att det kommer påverka jättemycket med buller och annat.

”Inte riktigt utforskat”

Lotta Söderling beskriver det som att nyheten slog ner som en bomb. Nu har hon läst på en hel del och säger sig ha stött på rubriker om sömnsvårigheter och depression, som ska ha drabbat närboende till vindkraftsverk.

– Jag kan tycka att det inte är riktigt utforskat, så måendet är den ena biten jag funderat på och vi kommer aldrig kunna sälja det här stället, som är vårt lilla paradis. Jag är i den här aktuella skogen ofta, där finns hur många kulturhistoriska ställen som helst som legat under Ryningsnäs gård. Rider, cyklar eller går man där är det hur mycket körsbärsblommor som helst på våren och på vintern ser man alltid djurspår i snön. Jag får lite panik när jag tänker på att det kanske blir en hel cementkulle av den vackra skogen, som kyrkan äger och som dessutom lockar jägare från hela södra Sverige.

Ställer sitt hopp till politikerna

Lotta Söderling har följd debatten och nu senast beslutet i kommunstyrelsen, där en majoritet av politiker röstade nej till Aspelands Vindkraftspark öster om Målilla.

Nu ställer hon sitt hopp till att det blir en linje som följs även i det här fallet, så det blir en och samma i hela Hultsfreds kommun.

– Man känner sig så liten, för vi kan inte sätta emot någonting. Vi är ju inte så många som bor just här, så en förening likt Vindfrid får vi väl aldrig ihop och en namninsamling skulle ju heller inte ge så många namn.

– Men det här kommer påverka hela Mörlunda med omnejd för verken kommer ju synas över skogen. Vi ser ju till och med vindkraftsverken i Järnforsen från sågverket Vida.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: