Annons:

Sök

Annons:

Knektagårdens ombyggnation ska genomföras i etapper

Den kommande ombyggnationen av Knektagården kostar mycket pengar. "Vi måste göra en prioriteringsplan och lägga ut arbetena över ett antal år", säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Foto: Ossian Mathiasson

Knektagårdens ombyggnation ska genomföras i etapper

Knektagården i Hultsfred är i behov av ändamålsenliga lokaler och fler korttidsplatser. Kommunledningen är införstådda med att det är en ombyggnation som kostar massa pengar. 
– Vi måste göra en prioriteringsplan och lägga ut arbetena över ett antal år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Korttidsverksamheten på Knektagården består i dag av 13 rum med små toaletter och gemensamt badrum i korridoren. Verksamheten klarar inte av de hygienkrav som ställs på ett korttidsboende plus att det finns brister i såväl brandskydd som arbetsmiljö. Till korttidsboendet kommer man ofta direkt från sjukhuset innan man åker hem eller om man är i behov av avlastning i hemmet. 

– Det finns i dag 13 platser på korttidsboendet och vi behöver åtminstone 18 platser för att möta framtida behov av korttidsplatser plus att det behöver finnas dusch i varje lägenhet. Står man framför Knektagården är korttidsboendet i vänster flygel, men tanken är att bygga om så man har de 18 rummen i höger flygel. Tanken är att bygga om de andra lokalerna till bland annat kontorsrum, säger Lars Rosander. 

Det står sedan tidigare klart att Knektagården ska anpassas för sitt nya ändamål med fokus på korttidsverksamhet, vilket innebär att det blir flytt till andra lokaler för hemtjänsten, särskilt boende och administrativ personal. Det visar den utredning som har gjorts för att belysa verksamhetens behov. 

– När det gäller kontorsutrymmen och administrativa tjänster så kan det finnas andra möjligheter i vårt bestånd. Det finns vissa öppningar utan att gå in på detaljer. Det kommer socialnämnden titta på lite mer så vi inte behöver renovera allt för mycket vad gäller administrativa lokaler. Däremot utgår jag från att vi är överens om att vi behöver nya, fräscha rum till korttidsboendet och att vi behöver gå från 13 till 18 rum. 

"Får prioritera i en tidsordning"

Dagens Hultsfred har tidigare rapporterat om att totalkostnaden för renoveringen uppgår till 80 miljoner kronor varav 2,5 miljoner i fortsatta projekteringskostnader. Nu skickar kommunledningen ärendet vidare till budgetberedningen där diskussionerna fortsätter. 

– Skulle man göra allting så pratar om 80 miljoner kronor. Det är väldigt stora pengar och vi har många andra stora investeringar samtidigt som det blir dyrare med räntor och annat. Vi har fattat beslut om att skicka vidare ärendet till budgetberedningen och måste därefter göra en prioriteringsplan och lägga ut arbetena över ett antal år. Vi får se i vilken takt vi kan genomföra renoveringen, säger Lars Rosander. 

Finns det någon rädsla för att kliva in i ett sådant projekt med tanke på alla andra stora investeringar?

– Vi prioriterar äldreboendena där vi just nu håller på och ska tillskapa nya platser. Vi bygger just nu i Hultsfred och kommer därefter prioritera Mörlunda. Det är många projekt som vi får diskutera och prioritera i en tidsordning. Vi kommer inte klara av allting så vi är inte rädda på så vis. Det är en fantastisk tid vi lever i och vi har investerat otroligt mycket i både äldreboende, förskola och vatten och avlopp. Men det är klart att vi känner en oro för framtiden rent ekonomiskt i och med att avskrivningar och räntor ökar i samband med detta. Det är en process och vi får diskutera det i budgetberedningen och lägga ut det över ett antal år, då ska vi nog klara av det, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: