Annons:

Sök

Annons:

Besökstapp tvingar nöjesstället att agera:

Gullringen Nöje AB har fattat beslut om att inte anordna några festligheter på Örsåsa Loge i sommar på grund av tuff konkurrens från andra aktörer som har lett till minskat besöksantal. Foto: MostPhotos

Besökstapp tvingar nöjesstället att agera: "Aldrig något som varar för evigt"

Det blir inga festligheter på Örsåsa Loge utanför Gullringen i sommar. Verksamheten koncentreras till Pumpen i Södra Vi. 
– Besöksantalet har minskat något kopiöst, säger Mats Nilsson från arrangören Gullringen Nöje AB. 

Annons:

Det var under måndagsförmiddagen som Örsåsa Loge gick ut med nyheten om att de inte kommer arrangera några danser eller under 2023. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter arrangörens besked. 

– Det är många som har hört av sig efter vårt inlägg. Det har varit fullt pådrag och mycket telefonsamtal. Jag märker att det är känsligt med logen efter de här samtalen. Många tycker att det är synd att vi inte fortsätter, men det är aldrig något som varar för evigt. Vi måste följa med och dra i trådarna som gör att även vi finns med i framtiden, säger Mats Nilsson. 

Det minskade besöksantalet för festligheterna på Örsåsa Loge ligger till grund för beslutet att stänga nöjesstället och istället lägga mer fokus på Pumpen i Södra Vi.

– Örsåsa Loge var jättepopulärt en gång i tiden och vi har under de senaste åren sett att besöksantalet har minskat, både före och efter pandemin. Det är så många andra evenemang som har kommit till under de senaste åren och förr hade vi inte samma konkurrens. Nu har evenemang likt Latitud i Oskarshamn, Eksjö stadsfest, Linköpings stadsfest, Diggiloo i Västervik och Hamnfesten i Västervik tillkommit. Folk tycker nog att det är bekvämare och lättare att besöka de stora festivalerna än att besöka Örsåsa Loge. När det var som mest var det 800–1 000 besökare och vi hade ett snitt på 350 besökare i fjol. Det är för lite för att driva en sådan verksamhet, säger Mats Nilsson. 

Färre väljer att åka buss till Örsåsa

En annan aspekt som Mats Nilsson tar upp är ett minskat antal personer som väljer att följa med på de anordnade bussresorna från bland annat Linköping, Västervik och Eksjö.

– För fem-sex år sedan kom det busslaster från Linköping, Västervik och Eksjö och när vi öppnade upp vid 21 hade vi säkert 300–350 personer som kom via buss. När besöksantalet har minskat har bussbolagen inte haft ekonomi att köra, vilket har lett till inställda resor och problem för folk från de nämnda städerna att ta sig ut till oss.

Örsåsa Loges premiär brukar vara på valborgsmässoafton.

– Det är dansen som har funkat bäst för oss. När vi kommer in i juni, juli och augusti är det mycket som händer runt omkring oss och det är inte rätt tid att evenemang på en sån plats som vi är på.

Gullringen Nöje AB väljer nu att koncentrera sin verksamhet till Pumpen i Södra Vi där de kommer arrangera fler evenemang.

– Vi tror att valborgsmässoafton kan bli riktigt bra på Pumpen med mycket folk. Att öppna upp 30 april på en loge har varit så himla kallt. 

Kan Örsåsa Loge komma tillbaka och göra comeback 2024? 

– Fastighetsägaren kan efter vårt besked hyra ut lokalerna till någon annan som vill satsa på evenemang som drar folk. Vi har sagt att vi låter det gå ett år, sedan får vi se. Är lokalerna kvar och vi blir sugna och tror på det igen så kan man alltid göra en nystart. 

"Tiderna har förändrats"

Örsåsa Loge har funnits i över 30 år och nu blir det en hel sommar utan danser och konserter i den lilla byn.

– Visst är det vemodigt, men man kan inte slåss mot att tiderna har förändrats. Vi gör så här för att vi vill vara med i framtiden. Man kan inte bara fortsätta trycka på och tro att vi kan backa tillbaka tiden och att det ska bli som förr. Vi satsar på fler evenemang på Pumpen i Södra Vi där vi har ändrat på öppettiderna för att det ska passa danserna bättre. Vi kör fler konserter än danser för att det ska gå bra. Det blir evenemang i maj, inget i juni och juli och sedan kör vi igång i augusti igen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: