Annons:

Sök

Annons:

Utsatta för sexuella övergrepp får nu avgiftsfri vård i länet

Utsatta för sexuella övergrepp får nu fri vård i länet. Foto: MostPhotos

Utsatta för sexuella övergrepp får nu avgiftsfri vård i länet

Patienter som söker vård i Region Kalmar län för sexuella övergrepp behöver inte längre betala patientavgift vid de inledande besöken. Regionstyrelsen har tagit beslut om att införa avgiftsfrihet.

Annons:

Regionstyrelsens beslut på torsdagen bygger på ett medborgarförslag. En inofficiell rutin inom vården blir nu officiell och regleras i avgiftshandboken. 

Basenhetschefer har nämligen tidigare haft rätt att besluta om avgiftsfrihet i enskilda fall och det har gjorts på regionens två kvinnokliniker när patienter sökt vård efter sexuella övergrepp. 

"Skälet är att det kan uppfattas som stötande med en avgift för vård efter sexuella övergrepp. Det kan dessutom äventyra den enskildas säkerhet att få hem en faktura efter sökt vård", skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Detta är en del av vårt arbete med jämställdhetsfrågor. Sexuellt våld, våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är problem som vi alltid måste bekämpa och som regionpolitiker har vi ett särskilt stort ansvar att erbjuda den vård som behövs. Beslutet innebär ett stöd för både medarbetarnas arbete och för de som upplevt övergrepp, säger Angelica Katsanidou (S) regionstyrelsens ordförande.

Blev omröstning

Basenhetschefernas rätt att besluta om avgiftsfrihet är dock avsett för enskilda fall och inte för typsituationer. Regionen menar att denna ordning riskerar att leda till att lika fall behandlas olika i verksamheterna. Därför införs nu avgiftsfrihet vid första vårdbesöket samt vid första återbesöket efter sexuella övergrepp.

– Det här är en åtgärd som påverkar alla offer för sexuellt våld, oavsett kön, positivt. Med det i åtanke så ska vi komma ihåg att det är vanligare att det är en kvinna som är utsatt. Kvinnors hälsa har historiskt inte prioriterats i samma grad som mäns, därför måste regionens vård vara särskilt uppmärksam när kvinnors hälsa diskuteras. Att förslaget kommer så snabbt efter frågan lyfts gör att risken för att någon mer hamnar i kläm minimeras, säger Lena Granath (V) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, psykiatri, brukarråd samt personalfrågor.

Sverigedemokraterna, med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna, ville ändra förslaget och göra alla återbesök avgiftsfria i enlighet med det ursprungliga medborgarförslaget. 

Förslaget röstades dock ned med siffrorna 8-7. Slutligt beslut tas av regionfullmäktige i slutet av april. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: