Annons:

Sök

Annons:

  • I den lilla butiken märks ramadan –

    Kunden Ahmad vid torget av varor som är viktiga för muslimer under ramadan. Lagret av dadlar dubbleras under den här perioden. I taket hänger en typisk ramadandekoration. Foto: Lotta Madestam

  • I den lilla butiken märks ramadan –

    Vännerna Hassna och Roujin har inhandlat mat till första måltiden efter torsdagens fasta hos Abdulelah Krdi som driver B.R.O Food i Hultsfred. Foto: Lotta Madestam

  • I den lilla butiken märks ramadan –

    Ett schema vid kassan visar mellan vilka klockslag en muslim ska fasta dag för dag under ramadan och de olika bönetiderna. Foto: Lotta Madestam

I den lilla butiken märks ramadan – "Fyllt upp lagret med dadlar"

Fastemånaden ramadan inleddes på torsdagen. I den lilla butiken B.R.O Food i Hultsfred märks det tydligt på kunderna att den heligaste och mest firade tiden för muslimer är här.
– Nästan alla kunder köper dadlar, så jag har fyllt upp det lagret till det dubbla, säger butikens ägare Abdulelah Krdi.

Annons:

Han har plockat ihop en ö i mitten av butiken med de varor som efterfrågas mest av kunderna under ramadan. Dadlar av olika sorter har en stor och central roll där. Ovanför hänger en typisk ramadandekoration med halvmånar och stjärnor.

Det kommer hela tiden nya människor in i butiken. Abdulelah Krdi slänger ett öga på klockan på ena väggen i butiken och konstaterar att det är nästan fyra timmar kvar till det är tillåtet att äta igen, efter en 14 timmar lång första fasteperiod.

– Du ser här, säger Ahmad som gästar butiken, här har du ett schema som visar mellan vilka klockslag en muslim ska fasta dag för dag under ramadan. Idag får vi inte äta någonting mellan klockan 04.12 och 18.17 den sista dagen 20 april varar fastan mellan 03.30 och 20.19. När det blir mörkt börjar festen eid al-fitr, som avslutar den muslimska fastemånaden.

Fastar alla ljusa timmar

Under de 29 dagar som ramadan pågår ska alla rättrogna muslimer fasta varje dag. Från att solen går upp tills den går ner avstår alla från att äta och dricka.

– Vid mörkrets ingång samlas vi många för att äta tillsammans, både familj, vänner och grannar och det finns alltid mycket mat, berättar Ahmad, som har åkt från Västervik. Jag har en kompis här i Hultsfred. Vi är ensamma båda två, nu träffas vi för att äta tillsammans. Det var skillnad under coronapandemin, då kunde vi inte vara så många samlade på samma ställe, men nu är allt som vanligt igen.

Sju av tio kunder är muslimer

Av B.R.O Foods kunder är ungefär 70 procent muslimer. I stort sett alla som kommer in köper dadlar. Lagret är dubbelt så stort för att täcka efterfrågan, enligt Abdulelah Krdi.

– När solen går ner börjar vi med att äta tre dadlar, för att få energi genom sockret som finns i dadlar. Sedan går vi till moskén för att be innan vi träffas för att äta tillsammans. Den måltiden kallas iftar, berättar Ahmad.

En bra grund för att klara dagen

Butikens kunder köper också mycket grönsaker och olika juiceförpackningar. Till frukost inhandlas vanligtvis mjölk, ost, ägg och jordgubbar som ger en bra grund att stå på, för att man ska klara nästa dags fasta.

– Första och andra dagen är det lite jobbigt att varken äta eller dricka under så många timmar, men inte sedan, tillägger han. Du borde prova någon gång, det är bra för kroppen.

Den heligaste och mest firade tiden

Fastemånaden Ramadan är den heligaste och mest firade tiden för muslimer runt om i världen. Det är en tid av glädje, att ge gåvor och göra goda handlingar.

– För alla muslimer är det en väldigt viktig tid, då man vill göra bra saker för att vara en bra människa inför sin Gud. Man vill alltid vara en bra människa, men den här månaden extra bra. Så jag tränar mycket och läser koranen, bjuder in svenskar om de vill så de får lära sig om ramadan och se hur vi fastar. Ibland säger även jag fel saker, då är fastan ett sätt att säga förlåt till min Gud.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: