Vad som händer med Järnforsens skola är alltjämt oklart. Nu ska fastighetschefen Mikael Pettersson och barn- och utbildningschefen Martin Snickars genomföra diverse olika utredningar.
Foto: Pixabay
Dagens Hultsfred har flera gånger rapporterat om den hotade framtiden för Järnforsens skola. Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde var Järnforsens skola föremål för diskussion ännu en gång.
Fastighetschefen Mikael Pettersson hade tagit fram en gammal rapport gällande skolans status och skick, akuta renoveringsbehov och behov på lång sikt.
– Det finns inga beslut på att det ska göras investeringar. Det finns akuta renoveringsbehov och renoveringsbehov på lång sikt. Skulle man göra allt som behövs på skolan handlar det om uppskattningsvis 15–20 miljoner kronor, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.
Akuta åtgärder för upprustning
Rektor Charlotte Söderling redovisade en ny utvärdering från eleverna i Järnforsen och deras vårdnadshavare.
– Det var arbetsutskottet som bad om att få en ny, färsk utvärdering från både elever och vårdnadshavare angående samverkan Järnforsens skola och Målilla skola, säger Snickars.
Det hade också till sammanträdet kommit in en skrivelse från föräldraföreningen i Järnforsen om hur man kan utöka elevantalet, öka attraktiviteten, rekrytera personal och övergripande utveckla skolan.
Efter diskussion och redovisning kom nämnden fram till beslut.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade att ge Mikael Pettersson i uppdrag att ta fram en plan för de mest akuta åtgärderna för upprustning av Järnforsens skola.
– Han återkommer med förslag till plan. Det finns inget beslut om när planen ska komma, men helst så fort som möjligt, säger Snickars.
Här är Snickars två uppdrag
Snickars själv får i uppdrag att till nämndens sammanträde i maj undersöka och göra en konsekvensanalys gällande två punkter.
– Det handlar om att undersöka ett utökat upptagningsområde för Järnforsens skola och se om närliggande byar, likt Flaten, Vrånganäs och Högeruda, kan ingå i upptagningsområdet för Järnforsen skola, säger Snickars och fortsätter:
– Vi ser också att det finns ett antal barn som bor i Järnforsen och som inte går på Järnforsens skola. Jag ska ställa frågan om de kan tänka sig att välja Järnforsens skola istället för den skola som de i dag går på.
Snickars vet inte hur många barn det är som bor i Järnforsen men som går på andra skolor.
– Det är en utredning som vi kommer starta. Vi behöver se vilka som bor i de olika byarna och vad det är för åldrar på dem. Vi vet än så länge ingenting men vi behöver ta reda på det och det ingår i utredningen.
Är det ett tecken på att skolan i Järnforsen kommer vara kvar?
– Jag ska utreda de här två sakerna och återkomma med svar i maj. Vad det blir för beslut i maj vet jag inte än, men vi ska ta fram förslag till dess. Det kommer vi jobba med under mars och april.
Så många elever går på skolan i dag
Det är i dag 19 elever på skolan, från förskoleklass till årskurs sex. Fyra elever i förskoleklass, fem elever i årskurs 2–3 och tio elever i årskurs 4–6.
– Fem elever går ur årskurs sex i sommar och ingen börjar förskoleklass till hösten. Vi ser att vi har totalt tolv barn i förskolan i Järnforsen i dag, från ett år till fem år.
Eleverna på Järnforsens skola bussas sedan i höstas till Målilla skola två dagar i veckan.
Är det en lösning som kommer fortsätta?
– Det är inget annat bestämt än att det ska fortsätta. Ansvarig rektor gör sin organisation för att eleven ska få den undervisning man har rätt till och det är förklaringen till varför vi har undervisning i Målilla två dagar i veckan för att kunna klara av alla krav i läroplanen.
Långt ifrån målet på 50-55 elever
Enligt Snickars behövs 50–55 elever på Järnforsens skola för undervisningen ska uppfylla läroplanens kriterier, vilket man i dagsläget inte är i närheten av.
Hur får man ordning på det?
– Det är det nämnden diskuterar, hur kan man göra?
Kommer det beslut om skolans framtid på mötet i maj?
– Det får du fråga politikerna om.