Kommunen ligger ut småhustomterna till försäljning via mäklare. På så sätt når man också ut bredare via Hemnet. "Det är värt att testa något nytt och inte köra på i samma hjulspår", säger Lars Gjörloff. Här tillsammans med Tomas Lexinger och Tony Bohlin.
Foto: Lotta Madestam
Till en början bestod kön av ett 20-tal intressenter som med tiden minskat till att bestå av åtta-tio i dagsläget.
– Vi betar av dem en efter en, så de får tinga sig för en tomt i tur och ordning som de står i kölistan. Sedan lämnar vi över det till en mäklare som vi upphandlat och skrivit avtal med, berättar Tony Bohlin.
Vad har bidragit till att så många fallit ifrån?
– Vi såg att det var många halvseriösa som var med i kön, som kanske inte var direkt jätteintresserade, säger Tony Bohlin. Så vi införde en liten avgift och då halverades antalet ganska snabbt, de har varit aktiva och intresserade hela tiden.
Hur mycket påverkar världsmarknadsläget?
– När vi betar av tomtkön så är ofta argumentet att man vill vänta lite, de undrar om man måste bestämma sig redan nu, man vill veta vad räntan hamnar på, när den kan tänkas stabiliseras och även byggvarupriserna har ju stigit. Så man vill veta vad man har att förhålla sig till, säger Tony Bohlin.
Når ut längre via Hemnet
Kommunen har gett i uppdrag åt Fastighetsbyrån och kontorschef Magnus Boberg att sälja de tolv villatomter som finns. Priset varierar mellan 700 000 och 800 000 kronor beroende på avstånd till vattnet.
– Den stora fördelen är att då kommer de också ut på bostadssajten Hemnet. Vi tycker att det här är ett så pass unikt område med stora naturvärden som arbetats fram, så vi anser att det borde vara väldigt intressant för fler som vill bo i en sådan här miljö och kan tänka sig att flytta. Pandemin har ju lärt oss att vi inte måste bo där vi arbetar, säger Lars Gjörloff.
”Värt att testa något nytt”
Hultsfreds kommuns tomtkö har haft en lokal karaktär. Nu hoppas man nå ut på ett helt annat sätt.
– Mäklaren kommer marknadsföra, visa tomterna och sköta försäljningen åt oss. Så har man ju gjort i Vimmerby som är ett gott exempel. Så det är värt att testa något nytt, och inte köra på i samma hjulspår, säger Lars Gjörloff.
När tror ni att första villatomten kan vara såld?
– Innan årsskiftet, säger Tony Bohlin. Sedan är vi jättenöjda över att ETC Bygg köpt den största tomten. När de börjar bygga tror vi det ger ringar på vattnet.
Läggs över på mäklare
Det återstår även två tomter vid Strandlyckan och två i Hultsfredsbyn, även de läggas över på mäklare för försäljning.
– Jättekul att vi fått den här möjligheten, sedan kunde ju omvärlds- och marknadsläget varit lite mer gynnsamt. Så det är en utmaning, men det ser vi fram emot, säger Magnus Boberg.
Vad tror du om möjligheterna att väcka intresse för Herrstorpet?
– Jag kommer jobba med småhustomterna, som jag absolut tror går att sälja. Sedan får man nog ha respekt för det nya ränteläget och råvarupriserna och ta hänsyn till omvärldsoron. Så det blir nog en längre process nu mot vad det hade varit vid den ytterst gynnsamma marknad vi hade fram till slutet på 2021.
Tanken är att villatomterna kommer läggas ut till försäljning framåt sommaren.
Här kan du också läsa: Arbetet med Herrstorpet halvvägs – så blir Hultsfreds nya bostadsområde