Annons:

Sök

Annons:

  • Beslutet: Därför ska de hundraåriga träden tas ner

    Den över hundra år gamla trädkransen kring Mörlunda kyrkogård ska tas ner. Jörgen Petersson är glad över länsstyrelsens godkännande. "De är en säkerhetsrisk för både vår personal och de som besöker kyrkogården", säger han. Foto: Lotta Madestam

  • Beslutet: Därför ska de hundraåriga träden tas ner

    De gamla och skadade träden i trädkransen runt kyrkogården är ett arbetsmiljöproblem. Foto: Lotta Madestam

  • Beslutet: Därför ska de hundraåriga träden tas ner

    Arbetet med den rejäla upprustningen av träd och buskar inleddes med att den hundra meter gamla, förväxta och bitvis döda tallhäcken togs bort. Den ska ersättas av tio tulpanträd och marktäckande buskar, både ölandstok, blåbärstry och spirea. Foto: Lotta Madestam

  • Beslutet: Därför ska de hundraåriga träden tas ner

    Kvar blir bara de bastanta lindar som står framför kyrkan, på varsin sida av gången, och en stor lönn till vänster om. Foto: Lotta Madestam

Beslutet: Därför ska de hundraåriga träden tas ner

Den över hundra år gamla trädkransen kring Mörlunda kyrkogård ska tas ner. Länsstyrelsen har gett sitt godkännande.
– De gamla och skadade träden är ett arbetsmiljöproblem, de är en säkerhetsrisk för både vår personal och de som besöker kyrkogården, säger Jörgen Petersson, kyrkogårdsföreståndare.

Annons:

Det är stora förändringar på gång på kyrkogården i Mörlunda. Ett arbete som förhoppningsvis ska bli klart under året.

– Arbetet har gått igång lite smått, vi har börjat med att ta bort den hundra meter gamla, förväxta och bitvis döda tallhäcken, säger Jörgen Petersson medan han visar runt på kyrkogården som ska få en rejäl upprustning när det kommer till träd och häckar.

”Ska ha en stor eloge”

Det kanske mest iögonfallande blir den över hundra år gamla trädkransen kring kyrkogården, som ska tas bort. Kvar blir bara de bastanta lindar som står framför kyrkan, på varsin sida av gången, och en stor lönn till vänster om.

– Kul att vi kommit så här långt. I påsk fick vi klartecken från länsstyrelsen som ska ha en stor eloge för att det flutit på så bra och att de varit lyhörda för våra önskemål, säger Jörgen Petersson.

Mångårig process

Det här en process som sträcker sig över flera år. Bland annat har det diskuterats om arbetet ska delas upp på fyra gånger för det kostar en hel del att genomföra.

Med åren har det avgjorts av att träden blivit allt sämre på grund av sjukdom och vissa träd har mått jättedåligt efter torkan på grund av bevattningsförbudet, så nu tas trädkransen på gamla kyrkogården ner på en gång.

– Jag har sett bilder på de här träden sedan före 1900-talets början. Kransen bestod ursprungligen av fler träd, men vi har fått ta ner dem efter hand som de blivit dåliga, så idag är det bara ett tiotal kvar, förklarar Jörgen Petersson.

Vad tänker du om det färdiga resultatet?

– Jag tror att det blir ett jättelyft för vår kyrkogård. Nu tar det ju en tid för träden att växa upp, men på sikt kommer det bli jättefint. På samma sätt som när man planterade de här träden och hade en tanke att det skulle bli fint på sikt.

Tror du att ni kommer mötas av några reaktioner, det kan ju vara känsligt att ta ner träd?

– Ett träd är som ett liv, det lever och dör som mänskligheten. De är gamla och dåliga helt enkelt och har blivit ett arbetsmiljöproblem, de är en säkerhetsrisk för både vår personal och de som besöker kyrkogården. Länsstyrelsen ser positivt på att vi återskapar trädkransen och även utökar med fler träd än vad som fanns en gång. 

Krav på återplantering

För att de ska ha lite storlek redan från början har träd med en stamomkrets på 18-20 centimeter köpts in. Nu blir det bara parklind, som man ser klarat sig bäst i dagens krans.

– Samtidigt byter vi ut den utdöende och jättedåliga häcken runt gamla kyrkogården mot en avenbokhäck medan den hundra meter långa tallhäcken på nya ersätts med tio fint blommande tulpanträd och marktäckande buskar, både ölandstok, blåbärstry och spirea.

Plantera träd på parkeringen

Jörgen Petersson guidar vidare på kyrkogården:

– I satsningen ingår också att vi ska plantera pelaravenbok vid parkeringsplatsen, alla träd i minneslunden byts ut för de är torkade och vid nedre kyrkogården utökar vi med fler prydnadskörsbär, utanför kyrkogården så 50- och 60-talskvarteret ramas in.

Hur stor investering rör det här sig om?

– Det är en stor investering för oss som belastar begravningsverksamheten, svarar Jörgen Petersson utan att vilja nämna några summor.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: