Annons:

Sök

Annons:

Smalspårsarkivet firar fem år – satsar på filmer från förr

Det digitala museet Smalspårsarkivet fyller fem år och lanserar sin nya satsning på historiska filmer. Foto: Pressbild, arkiv

Smalspårsarkivet firar fem år – satsar på filmer från förr

I fem år har besökare till Smalspåret Hulstfred – Västervik kunnat ta del av det digitala museet Smalspårsarkivet där en stor samling historiskt material knutet till smalspårssträckan tillgängliggjorts. I samband med museets femårsjubilueum lanseras nu nästa satsning – rörligt material i form av historiska filmer.

Annons:

För fem år sedan lanserades Smalspårsarkivet. Ett digitalt museum om och på Smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik. Tack vare ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet har QR-koder satts upp på stationer, hållplatser och ombord på Smalspårets tåg. Via koderna kan besökare ta del av historiskt material kopplat till Smalspåret. 

– Valet att satsa på ett digitalt museum har inneburit många fördelar jämfört med ett fysiskt museum. Förutom att värdefullt material bevaras genom digitalisering så når samlingarna också ut till en större publik, säger Bo Löwenberg i Tjustbygdens Järnvägsförening som driver Smalspårsarkivet.

Över 7000 objekt har sedan starten digitaliserats och tillgängliggjorts i arkivet, och i snitt tusen personer i månaden har tagit del av materialet. 

I samband med museets femårsjubileum lanseras ytterligare en satsning. 

”Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av museet. Från och med 5 maj börjar vi även visa rörligt material i Smalspårsarkivet. Det handlar om olika filmer som är inspelade vid järnvägen från 1950-talet och framåt och som visar arbetet vid en station eller hur en tågresa kunde se ut förr.” skriver föreningen i ett pressmeddelande. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagenshultsfred.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: