Annons:

Sök

Annons:

Företaget riskerar inte längre åtal efter otäcka arbetsplatsolyckan

Företaget riskerar inte längre åtal. Åklagaren har lagt ned förundersökningen. Foto: MostPhotos

Företaget riskerar inte längre åtal efter otäcka arbetsplatsolyckan

Företaget har riskerat åtal efter den otäcka olyckan. Nu är förundersökningen nedlagd av åklagarmyndigheten.

Annons:

Det var i början av mars som den otäcka olyckan inträffade på Finish Industrilackering i Storebro. Medarbetaren andades in en för stor koncentration av lösningsmedel i samband med en tankrengöring och hittades efter cirka 90 minuter av en annan medarbetare på arbetsplatsen. 

Då låg mannen på botten av en tank. Syrehalten hade blivit för låg inuti tanken, vilket ledde till att mannen blev både omtöcknad och oförmögen att ta sig ut. När mannen väl hade hittats fördes han till sjukhus med ambulans.

Den allvarliga händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som krävde en utredning av händelsen. Efter utredningen kräver nu Arbetsmiljöverket åtgärder på Finish Industrilackering. Arbetsmiljöverkets krav är att företaget ska göra en riskanalys för hanteringen av lösningsmedel och vidta nödvändiga förebyggande skyddsåtgärder. Resultatet av riskbedömningen och besluten om åtgärder ska dokumenteras. Om inte bristen åtgärdas riskerar företaget föreläggande med vite eller förbud.

Arbetsmiljöverket avslutade ärendet den 5 maj, men polisen har haft ärendet öppet längre. Då fanns det en risk att företagets ansvariga skulle drabbas av åtal. 

– Men nu är förundersökningen nedlagd av åklagarmyndigheten också, säger Olle Ahlström, vd på företaget. 

"Kunde gått värre"

Den 15 maj valde åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmål att lägga ned förundersökningen. 

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Det går inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt", skriver åklagaren i sitt beslut.

– Det är skönt att historien kan få ett avslut, men det som är mest skönt är att det gick så bra för vår medarbetare. Det kunde ha gått mycket värre, så det är skönt att allt gick bra för honom. 

Var du orolig för att det skulle kunna leda till åtal?

– Det kände jag ingen oro för eftersom utfallet blev som det blev. Hade det gått värre och han hade fått en bestående skada, så hade det kanske lett till åtal. Jag var rätt säker på att det skulle bli så här eftersom det inte blev några fysiska bestående skador.

Redan tidigare meddelade företaget att man skulle upphöra med den typen av lackering i slutna utrymmen.

– Som det ser ut i dag tar vi oss inte an sådana jobb. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: