"En spännande idé", säger nämndens ordförande Magnus Hultman som välkomnar förslag på hur man kan göra sig av med modulerna.
Foto: Ossian Mathiasson
Att man vill göra sig av med modulerna har politikerna i barn- och utbildningsnämnden pratat om i många år.
– Modulerna, vad de kostar och att vi har dem fortfarande var bland det första jag reagerade på när jag kom in i nämnden, säger Magnus Hultman. Att permanenta tillfälliga lösningar är inte bra och inget vi vill hålla på med i längden.
Exakt hur man ska göra för att kunna avveckla dem är dock ett frågetecken som inte fått något svar.
Ska återkomma i frågan
Tjänstemännen har i uppdrag att komma med förslag och möjligheter på hur man ska kunna dra ner kostnaderna för moduler, och under våren har man tittat på och utrett olika alternativ.
Tidigare kunde Dagens Hultsfred avslöja att ett av alternativen är att bygga en ny skola i Hultsfred, som skulle ersätta modulerna vid Lindblomskolan. Ett förslag som även inkluderar en intraprenad.
– De detaljerna har inte jag, men de kommer väl till nämnden framöver, säger Magnus Hultman. I ett tidigt skede har vi sagt att modulerna kostar väldigt mycket pengar och vi är endast hyresgäster på dem, så det är det tjänstemännen tagit fasta på och jobbat med olika förslag.
Hur ställer du dig till idén att bygga en ny skola?
– Idén är fantastisk, det låter spännande. Det vore underbart om vi hade de pengarna så vi kunde bygga en riktig skolbyggnad till.
– Men, tillägger han, problemet är att vi inte har pengar för att bygga hur mycket som helst. Vi gläds åt att det är klubbat att Vena får en ny förskola, men nu går vi mot väldigt bistra tider ekonomiskt och vi har ju en gemensam budget i kommunen. Vi kan inte bara se till oss, utan exempelvis Socialnämnden behöver sina pengar. 2023 vet vi är ett mellanår, där investeringar pausats och skjutits upp till nästa år.
Varje kostar en miljon
Enligt Magnus Hultman kostar varje modul vid Lindblomskolan runt en miljon kronor per år.
– Ser man det så är det några miljoner som rasar iväg under fem-sex år och då är man snart uppe i kostnaden för att bygga en ny skola som vi äger sedan, säger Magnus Hultman som välkomnar tjänstemännens förslag på hur kommunen ska kunna göra sig av med modulerna.
Vad vill du säga till de som kritiserar att Råsebäckskolan revs?
– Jag har fått reda på att den skolan var väldigt sjuk, den var beväxt med svampar och allt sådan. Gick man in i vissa hörn såg man öppna himlen i strimlor, så den skolan var totalt slut. Det fanns inga val. När fastigheter blir för dåliga då är det inget alternativ att ha dem kvar. Antingen ur hälsoskäl eller så blir det våldsamma pengar om man ska kosta på dem. Då kan nybyggnation vara ett alternativ.
Här kan du också läsa: Hultsfred kan få ny skola – "Vill bli av med modulerna"