Annons:

Sök
Rebecca och Renata vill väcka intresset hos fler kvinnor – bjuder in till prova på-kväll

Rebecca Ovedal är en av få kvinnor inom räddningstjänsten i Hultsfred. Foto: Simon Henriksson

Rebecca och Renata vill väcka intresset hos fler kvinnor – bjuder in till prova på-kväll

Rebecca Ovedal och Renata Ciesielska sticker ut i Hultsfreds kommun. De är de två enda kvinnorna inom räddningstjänsten. Nu vill de få fler kvinnliga kollegor.
– Vi behöver väcka en nyfikenhet, säger Rebecca inför prova på-kvällen.

Annons:

I slutet av 2019 gav sig Rebecca Ovedal in i den mansdominerande räddningstjänsten. I hela kommunen är det bara hon och Renata Ciesielska som är verksamma inom räddningstjänsten och samtidigt är kvinnor.

Det vill båda ändra på och nu bjuder man in till en informations- och prova på-kväll på brandstationen i Virserum nu på tisdag.

– Fast det var inte jag eller vi som drog igång det. Det var "Uffe" (Ulf Bowein, reds.anm.), men vi var på direkt och tyckte det var roligt. Räddningstjänsten har ju tyvärr alltid varit mansdominerad och det är väldigt få tjejer. Vi behöver väcka en nyfikenhet för det. Jag tror att många tänker att man inte klarar av det eller att det verkar läskigt, säger Rebecca Ovedal, som blev heltidsanställd för något år sedan.

Under kvällen kommer man få information om vad jobbet innebär och hur man utbildar sig till deltidsbrandman. Det kommer också finnas utrymme för att ställa frågor och inte minst praktiska moment.

– Man får prova på rökdykning, släckning och titta på den utrustning vi använder. Vissa kanske tänker att det aldrig går att ha 20 kilo på ryggen, men det är inte så farligt som det låter. Bara man har normalgod kondition så fixar man det. En del tror att vi är superhjältar, men det är vi inte och den bilden vill vi sudda bort.

"Trivs supersuperbra"

Rebecca har trivts väldigt bra på räddningstjänsten sedan dag ett.

– Jag har aldrig någonsin märkt att jag är ensam tjej på det sättet. Det har inte funnits ett enda frågetecken för mig och jag har aldrig varit på en bättre arbetsplats. Klart att funderingarna fanns där innan, men jag trivs supersuperbra. 

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor, tycker du?

– Oavsett kön så är det alltid bra med blandade arbetsgrupper. Vi kvinnor tänker lite annorlunda än män och det finns otroligt många fördelar att ha både manliga och kvinnliga hjärnor på en arbetsplats. Det är då man kan få en bra arbetsmiljö. Vissa tror att man måste vara så stark, men det som krävs är lite pannben och lite jävlar anamma.

Kan fungera som ambassadörer

Rebecca Ovedal och Renata Ciesielska hoppas nu bli någon form av ambassadörer.

– Renata och jag kan förhoppningsvis hjälpas åt. Hon har varit verksam längre än vad jag har varit och har ännu mer erfarenhet. För att män ska söka sig till oss behöver vi inte marknadsföra det lika hårt, men det är svårare att locka kvinnor och därför måste vi försöka så här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: