Annons:

Sök

Annons:

  • Aktivitet gav resultat direkt – fått in ansökan om att bli brandman

    Intresset var över förväntan när räddningstjänsten ordnade informations- och prova på-kväll på brandstationen i Virserum. En ansökan har redan kommit in. Foto: Privat

  • Aktivitet gav resultat direkt – fått in ansökan om att bli brandman

Aktivitet gav resultat direkt – fått in ansökan om att bli brandman

Prova på-kväll för tjejer gav resultat direkt. Räddningstjänsten har fått in en ansökan om att bli deltidsbrandman.
– Intresset var över förväntan, säger Rebecca Ovedal som inspirerade till att ta anställning i räddningstjänsten.

Annons:

Det blev en lång och innehållsrik kväll, när räddningstjänsten bjöd in tjejer specifikt till en informations- och prova på-kväll på brandstationen i Virserum.

– Vi kunde ju inte alls veta hur många som skulle komma. Vi hade hoppats på tre-fyra stycken och det kom fem. Så det var över förväntan, säger Rebecca Ovedal.

Och resultatet lät inte vänta på sig.

– Vi har redan fått in en ansökan. Jättekul! Det måste ju ändå betyda att vi besvarade de frågorna som fanns på ett bra sätt, säger Rebecca Ovedal, som varit med i räddningstjänsten sedan 2019 och är en av två kvinnliga brandmän i kommunen. Den andra är Renata Ciesielska, som också var med under kvällen liksom kollegan Ulf Bowein.

De fem som dök upp representerade inte bara Hultsfreds kommun, närmare bestämt Virserum och Målilla, utan en var också från Vimmerby. Så nu lämnas det namnet över till ansvariga där, med förhoppningen att även de ska få in fler kvinnliga deltidsbrandmän.

Vad sa ni till dem som kom?

– Vi berättade om vad som krävs för att vara deltidsbrandmän, vad man förväntas göra i utbildningsväg, att man har jour var tredje vecka, hur villkoren ser ut för en anställd och vi presenterad verksamheten, där vi utgick ifrån att man inte visste något om verksamheten. Plus att det var en del praktiska moment.

Ställer kvinnor andra frågor än män?

– Ja, men det upplever jag och jag tror det är en fördel att en tjej pratar med tjejer. Killar och tjejer tänker olika. Det var mycket diskussioner i grupp, i synnerhet kring det praktiska. Allt ifrån hur man löser det hemma jourveckorna om man har små barn och hur man blir bemött som tjej i räddningstjänsten till vad man har på sig när man sover och har jour. Innan jag gick med i räddningstjänsten hade jag precis samma fundering på hur det egentligen är möjligt att hinna, från larm till att vara på stationen på fem minuter. Jag kunde lugna och säga att det hinner man.

Rebecca Ovedal säger sig ha märkt att de som kom till prova på-kvällen hade kommit så långt i tanken att de var intresserade. Och som sagt, en ansökan har redan kommit in.

Tror du att det kan bli fler?

– Jag tror det kommer minst en till, hoppas fler. Vi får se vad kvällen gav dem. Man ska ju verkligen vilja det här, det går inte att vara deltidsbrandman halvhjärtat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: