Annons:

Sök

Annons:

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Hultsfreds nya stationsområde samlar flera besöksmål och invigdes med att kommunalrådet Lars Rosander körde genom ett band med ett lok. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Lars Rosander, Malin Albertsson, Jan Blixt och Bo Löwenberg höll ett gemensamt invigningstal på lördagsförmiddagen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Många personer tog chansen att ta del av aktiviteterna i samband med stationsområdets invigning. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Dressinverksamheten har flyttat från sin tidigare placering vid Björkudd till stationsområdet i Hultsfred. En nybyggd dressinstation med tillhörande perrong och ett nytt spår för dressincykling finns på plats. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Hultsfreds musikskola spelade efter invigningsmomentet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

    Bo Lövenberg från Tjustbygdens Järnvägsförening/Förvaltnings AB Smålandsbanan lämnade över en gåva i form av en bok till kommunalrådet Lars Rosander. Foto: Ossian Mathiasson

Lok körde genom band när Hultsfreds nya stationsområde invigdes

Hultsfreds nya stationsområde samlar numera besöksmål för både smalspårståg och dressincykling. Ett lok körde genom ett band vid lördagens invigning. 
– Det är en stor dag för Hultsfred och det är fantastiskt roligt med ett sånt här samarbete, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef på Hultsfreds kommun.

Annons:

Den stora nyheten är att Smalspåret Växjö-Västervik, Hultsfredsavdelningen, har flyttar sin dressinverksamhet från Björkudd till stationsområdet i Hultsfred. En nybyggd dressinstation med tillhörande perrong och nytt spår för dressincykling finns på plats.

Det är numera möjligt att cykla dressin hela vägen från Hultsfred station till Målilla. 

– Jag kan bara säga ”äntligen är vi igång och klara med den nya stationsbyggnaden och det nya stationsområdet”. Jag skulle vilja tacka alla som har jobbat med detta. Nu tror vi på det här och jag är säker på att det kommer blomstra och leva vidare framöver, säger Jan Blixt, ordförande i föreningens Hultsfredsavdelning som ansvarar för dressin verksamhet, under invigningen. 

Bo Lövenberg från Förvaltnings AB Smålandsbanan, som äger fastigheten och arbetar med Smalspårstrafiken mellan Västervik och Hultsfred genom Tjustbygdens järnvägsförening, fanns på plats för att berätta om deras gedigna arbete.

– Vi vill rikta ett stort tack till Hultsfreds kommun som har finansierat satsningen plus att det har varit ett gott samarbete med de som har jobbat med området. Det är verkligen tjusigt genomfört. Upprustningen av stationsområdet föranleddes av flytten av dressinverksamheten från Björkudd till stationen. Det har vi också fått nytta av genom upprustning, dels spårmässigt. Vi var tvungna att separera tågtrafiken från dressintrafiken plus att vi har fått en del ombyggnationer gjorda, både spårmässigt och signaltekniskt, och nya plattformen asfalterad, säger Bo Lövenberg, som lämnade över en gåva i form av boken ”Spår av passion” till Lars Rosander. 

Budget på två miljoner kronor

Projektet har en budget på två miljoner kronor och finansieras av Hultsfreds kommun samt arbetsinsatser från de båda föreningarna. 

Kommunalrådet Lars Rosander framhåller att föreningarna har lagt ner många ideella arbetsinsatser i projektet. 

– Järnvägar knyter oss samman och de spår som lades ut i slutet på 1800-talet har betytt mycket för utvecklingen här och på andra håll i Sverige. I år är det också 100 år sedan järnvägen Hultsfred-Virserum blev klar och invigdes. Det har betytt mycket för människor att kunna färdas, gods levereras och varor transporteras. Nu går vi in i ett nytt skede vad gäller stationsområdet i Hultsfred. Här samsas Stångådalsbanan med tåg mellan Kalmar och Linköping, Smalspåret med rälsbusstrafik norrut och numera har också dressintrafiken sitt säte här. Vi har dem här på ett fint spår. Dressincykling och smalspårståg är två av våra mest populära turistattraktioner. När de utgår från samma plats så hoppas vi öka attraktiviteten för besökarna ännu mer, säger Lars Rosander.

Det nya stationsområdet invigdes med att Lars Rosander tog plats i loket som körde genom ett band. Det fanns även möjlighet att åka smalspårståg till Kristinebergsbadet, prova på att köra lok, cykla dressin till Herrstorpet och få information om det nya bostadsområdet. Därutöver kunde besökarna gå en tipspromenad med tågfrågor och se filmer ur Smalspårsarkivet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: