Annons:

Sök
  • Historiskt ögonblick – domarstolen tillbaka i Tingshuset:

    Roland S Johnsson från hembygdsföreningen överlämnade den gamla domarstolen till Tingshusets ägare, Johan Karlsson. Foto: Linus Karlsson

  • Historiskt ögonblick – domarstolen tillbaka i Tingshuset:

    Johan Karlsson skriver under kontraktet som säger att domarstolen får vara i Tingshuset så länge familjen Karlsson är ägare. Nu ska stolen sättas upp på väggen, så den inte riskerar förstöras. Foto: Linus Karlsson

Historiskt ögonblick – domarstolen tillbaka i Tingshuset: "Jätteglad"

Nu är stolen tillbaka på sin rätta plats. Det blev ett historiskt ögonblick när hembygdsföreningen deponerade den gamla domarstolen till Johan Karlsson, ägare av Tingshuset i Målilla by.
– Jag är jätteglad för stolen, nu är den i huset där den användes en gång i tiden, säger Johan Karlsson.

Annons:

Johan Karlsson har länge haft en önskan om att domarstolen ska få komma tillbaka till sin rätta plats, där den användes en gång i tiden.

– Ja, det är många år jag tjatat på ordförande Roland S Johnsson, säger Johan Karlsson och skrattar.

Stolen överlämnades på tisdagskvällen av Roland S Johnsson.

– Ett kontrakt har undertecknats, där det står att hembygdsföreningen har deponerat domarstolen tillsvidare till Tingshuset. Så länge familjen Karlsson är ägare får den vara kvar och säljs huset ska stolen gå tillbaka till hembygdsföreningen, säger han.

Nio domare har suttit i stolen

Med vid överlämnandet var också hembygdsforskaren Linus Karlsson, som beskrev överlämnandet som ett historiskt ögonblick.

– Om stolens ålder instämmer på 1830-talet så har nio häradsdomare suttit på stolen varpå den sista domaren var Efraim Jonsson från Slättemossa som satt mellan 1907-1917. Den 1 januari 1918 slogs Aspeland härad ihop med Handbörd och tinget flyttades till Högsby, säger Linus Karlsson.

Johan Karlsson köpte Tingshuset 2017 av Målilla Dartklubb och har renoverat det omsorgsfullt i huvudsak utvändigt, men också en del invändigt.

Vad tycker du om att stolen är tillbaka i Tingshuset?

– Det är där den har varit och det är där jag tycker den ska vara. Jag är jätteglad för stolen, nu är den i huset där den användes en gång i tiden, säger Johan Karlsson vars sambo Karolina Palmkvist driver huset.

Vad kommer du göra med den?

– Jag kommer sätta upp den på väggen på en hylla, så den inte riskerar att förstöras. Så den får en hedersplats och jag kommer skriva en lapp så alla kan läsa att det är domarstolen.

Roland S Johnsson är också nöjd med överenskommelsen.

– Det finns ett styrelsebeslut bakom. Vi resonerade att det är ingen som ser domarstolen, där den stått i Idas stuga. Nu tycker vi att den kommit på sin rätta plats. Så där får den vara kvar så länge Tingshuset är i familjen Karlssons ägor.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: