Annons:

Sök

Annons:

Skrämmande statistik: Fler barn far illa – ökat nästan 45 procent på två år

IFO Barn och familjs statistik visar en betydande ökning av barn som far illa. Foto: MostPhotos

Skrämmande statistik: Fler barn far illa – ökat nästan 45 procent på två år

Antalet anmälningar och ansökningar där barn far illa har ökat med nästan 45 procent på två år. Bara hittills i år har IFO Barn och familj fått ta emot 644 stycken.
– Alla klarar inte föräldraskapet fullt ut, det är inte särskilt roligt att veta att det är så många barn som far illa i kommunen.

Annons:

Det säger Jonny Bengtsson, (S) andre vice ordförande i socialnämnden, i en kommentar till den stigande och oroväckande statistiken.

– Det är den enheten på hela socialförvaltningen som har det kämpigast. Förutom att det är ett ökat tryck finns det också komplicerade ärenden. Det är en oroväckande tendens som inte verkar ha blivit bruten på tre år, säger ordförande Per-Inge Pettersson, (C). 

– Därför har vi tagit två konsulter till hjälp, som anlitas för att kapa topparna och lätta socialsekreterarnas börda så de inte ska bli sjukskrivna. Det får ändå ses som rimligt, vi gör det för barnens bästa.

”Hoppas kunna möta ökningen” 

IFO Barn och familjs statistik för januari-augusti visar att antalet aktualiseringar, det vill säga anmälningar och ansökningar, om barn som far illa har ökat från 492 under januari-augusti i fjol till 644 samma period i år.

Det är en ökning med nästan 31 procent på ett år, eller 45 procent på två år. (445 till 644)

– Vi ser en ökning hos oss sedan förra sommaren och utifrån det har vi också ökat bemanningen. Vi har tagit in konsulter, en ska vara hos oss i fem veckor till och september ut har vi en konsult som skrivit fyra-fem utredningar i månaden. Vi har också två tjänster ute, så vi hoppas kunna möta ökningen, säger Christina Rendahl Tuvesson, sektionschef.

Ökning rakt över

Ökningen märks rakt över. Både när det handlar om antalet utredningar, (ökning från 66 till 69), antalet ärenden (112 till 148), ärenden i öppenvård (19 till 46) och även antalet placerade i jour- och familjehem, HVB och stödboende ökar, likaså antalet barn som har kontaktfamilj eller kontaktperson, där man ser en ökning från sju barn vid halvårsskiftet 2022 till tolv nu i år.

– Skälen till att barnen far illa kan bero på våld i nära relation, missbruk bland föräldrar, kriminalitet, psykisk ohälsa, skolfrånvaro och misär, säger Christina Rendahl Tuvesson och fortsätter:

– Det är ju bra ändå att vi får in anmälningar och ansökningar, så vi kan titta på det. Helst vill vi att folk själva ska söka vår hjälp istället för att det ska bli en orosanmälan. Därför jobbar vi också mycket med vårt förebyggande arbete.

Vad tänker du kring de stigande siffrorna?

– Vi har tur som har våra barn- och ungdomsstödjare som jobbar förebyggande, men jag önskar att vi skulle kunna jobba ännu mer förebyggande så barn inte ska behöva fara illa. Och det är ju också där åt samhället är på väg, det tycker jag är bra.

"Inte är det särskilt roligt" 

Per-Inge Pettersson och Jonny Bengtsson lyfter fram det nära samarbetet med skolan, varifrån många av de här anmälningarna kommer.

– Jag tror att barnfattigdomen spelar en stor roll i det här, och det är kanske inte alla som klarar föräldraskapet fullt ut och då försöker vi ge stöd. Det sista vi tar till är familjehem och LVU, Lagen om vård av unga. Men inte är det särskilt roligt att veta att det finns så många barn som far illa i kommunen, säger Jonny Bengtsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: