Annons:

Sök

Annons:

Så många elever har börjat på gymnasiet – här är populäraste programmen

144 elever började årskurs ett på Hultsfreds gymnasium i augusti, vilket är något färre än förra hösten. Foto: Ossian Mathiasson

Så många elever har börjat på gymnasiet – här är populäraste programmen

Antagningsstatistiken för Hultsfreds gymnasium är sammanställd. Gymnasiet har 149 nya elever och många program behåller sin popularitet. Ett problem är att fler elever har sökt utbildningar i andra kommuner än förra hösten. 

Annons:

Antagningssekreteraren Hanna Waern Andersson redovisade på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde gymnasievalet för höstterminen 2023. 149 elever har blivit antagna till program på Hultsfreds gymnasium, vilket går att jämföra med 157 elever förra hösten. 

Skolchefen Martin Snickars sätter sina ord på antagningssiffrorna. 

– Det är en positiv utveckling på olika program. Jag tycker att vi har mer rätt utbud just nu utifrån hur eleverna söker. Vi ser också att det blir fler elever på de flesta programmen och vi får lagom stora grupper, säger Martin Snickars.

E-sportsprogrammet på Hultsfreds gymnasium har satts på paus till hösten. 

– Vi har pausat programmet och har nollintag. Nämnden har beslutat att pausa e-sport och det var egentligen bara tre elever som sökte inför höstterminen 2023, lika många som började förra höstterminen, säger Martin Snickars. 

"Fler sökande än vad vi tar"

I faktarutan här nedanför kan du se hur många elever som började i årskurs ett på de olika programmen på Hultsfreds gymnasium i augusti. 

Ekonomiprogrammet är fortsatt populärt och har numera ett maxintag på 25 elever istället för 30 elever.  

– Programmet är fullt med 25 elever och här har vi begränsat elevantalet till 25. När vi har klasser på upp till 30 elever blir det svårare för läraren att bedriva undervisning med så många elever, säger Martin Snickars. 

Precis som tidigare år söker sig många ungdomar till fordon- och transportprogrammet. 26 elever är maxgränsen och 26 elever har påbörjat den treåriga utbildningen. 

– Vi har fler sökande än vad vi tar in på programmet.

Uppåt för samhäll och natur

Introduktionsprogrammet, bestående av de elever som inte har klarat godkänt i ämnena från grundskolan, har 25 elever. 

– Vi vill att antalet elever ska minska på introduktionsprogrammet då vi vill att alla ska gå på ett nationellt program. Man måste vara behörig för att komma in på ett nationellt program. Siffran har minskat till 25 elever och vi ser gärna att siffran fortsätter minska. 

Både naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet, två högskoleförberedande program, är på väg i rätt riktning med 15 respektive 18 nya elever. 

– Natur hade sju förstaårselever i fjol och har 15 elever i år, vilket är en dubblering. 

– Vi har en större andel elever som går på yrkesprogram i vår kommun jämfört med andra kommuner. Det är positivt att de får en yrkesutbildning samtidigt som näringslivet skriker efter ungdomar som utbildar sig på olika yrkesprogram. Vi ser nu att vi har fått en bättre balans än tidigare. 

Det går lite tyngre för vård- och omsorgsprogrammet, som har sex nya elever i år och hade tio elever som började årskurs ett förra hösten. 

– Vi önskar att fler elever söker sig dit. Vi har även vård och omsorg på vuxenutbildningen och där har vi väldigt många som utbildar sig. 

Antagna elever från Hultsfreds kommun är 128 och förra hösten var det 124 elever. 

– Det är en ökning, men i procent är det en minskning. 73,4 procent i fjol och 63,4 procent i år. Vi hade en stor andel elever från Hultsfreds kommun som började i årskurs ett förra hösten och vi har haft ett snitt på 65 procent. Det är självklart att alla inte väljer Hultsfreds gymnasium, utan man väljer programmet man vill gå på. 

Fler söker utbildningar på annat håll

Hultsfreds kommun har en negativ balans när man jämför elever som söker gymnasieutbildning på andra orter med personer från andra orter som söker sig till Hultsfred. Antagna från andra kommuner är 21 elever och antagna i andra kommuner är 74 elever (!). 

– Vi har fler elever som har sökt utbildningar i andra kommuner än förra hösten. Då var det 41 elever. 

Var tar eleverna vägen?

– Vi har ett samverkansavtal med kommunerna i norra Kalmar län och de flesta söker sig till den närmaste kommunen, det vill säga Vimmerby (14 elever). De väljer programmen som vi inte har i Hultsfreds kommun. Vi har även ett hängavtal med Vetlanda och det är framför allt elever från Virserum som söker sig till Vetlanda. Det är 20 elever. 

– Vi har 21 elever i andra kommuner utanför samverkan. Vi ser en stor ökning på naturbruk. Vi har haft två-tre elever per år och den här höstterminen är det tio elever som har sökt naturbruk. Det är oftast specialutbildningar som inte finns inom samverkansområdet som man söker till. 

Vilka kommer till Hultsfreds gymnasium då? 18 elever kommer från Vimmerby och de väljer programmen som inte finns i Vimmerby, till exempel fordon och ekonomi. 

Fakta

Redovisning av gymnasievalet på Hultsfreds gymnasium höstterminen 2023:

Barn- och fritidsprogrammet: 10 (14)

El- och energiprogrammet: 11 (7)

Ekonomiprogrammet: 25 (29)

E-sportprogrammet: 0 (3)

Fordon- och transportprogrammet 26 (26)

Industritekniska programmet: 8 (9)

Introduktionsprogrammet: 25 (30)

Naturvetenskapsprogrammet: 15 (7)

Samhällsvetenskapsprogrammet: 18 (15)

Vård- och omsorgsprogrammet: 6 (110) 

Anpassat gymnasium (program för hotell, restaurang och bageri): 4 (2)

Anpassat gymnasium (program för fordonsvård och godshantering): 0 (2)

Anpassat gymnasium (individuella programmet): 1 (3)

Siffror inom parentes är antagning 2022.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: