Annons:

Sök

Annons:

 • Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

  Elevrådets ordförande Ena Mulisic i årskurs sju fick äran att klippa bandet, som hölls av Alva Karlbom och Theo Larsson. Foto: Lotta Madestam

 • Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

  Skolans biträdande rektor, Victoria Axelsson fick ta emot solrosor från kommunens representanter Frederika Svensson och Arvid Lindblad. Foto: Lotta Madestam

 • Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

  Årskurs sex underhöll med "Sol, vind och vatten".

 • Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

  Alla inblandade samlade för fotografering framför ett av husen som försetts med solpaneler: Frederika Svensson, Mattias Fejes, Christoffer Ekenmo, Ronny Erlandsson, Arvid Lindblad, Erik Brindmark, Erika Fors, Rickard Leo, Victoria Axelsson och Tina Bågenhammar.

 • Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

  Sammanlagt har 804 paneler installerats på taken som också försetts med nytt tegel.

Skolan invigde sin nya anläggning – då tittade solen fram precis lagom

Drygt 800 solpaneler har installerats på Prolympia Virserums tak. Nu är satsningen på en egen solcellsanläggning också invigd. Mitt under biträdande rektor Victoria Axelssons tal tittade också solen fram, som hörde den att hon pratade om den som en ren och förnybar energikälla.

Annons:

Det blev en festlig onsdagsmorgon för elever och personal, när skolan invigde sin nya solcellsanläggning med både tal, solrosor, dans och sång.

Elevrådets ordförande Ena Mulisic i årskurs sju fick äran att klippa bandet, som hölls av Alva Karlbom och Theo Larsson.

– Det är en lättnad idag. Det har varit en lång process, vår skolgård har varit en byggarbetsplats sedan i påskas där eleverna fått stå ut med byggstaket, bankande och borrande. Men vi har haft ett otroligt bra samarbete med de inblandade företagen och nu känns det otroligt bra att vara i mål. Utan att det heller hänt några incidenter, tillade Victoria Axelsson, som också har arbetsmiljöansvaret på skolan.

Över 800 solpaneler

Sammanlagt har 804 paneler installerats på taken, vilket kommer generera cirka 295 000 kilowattimmar el årligen. Det motsvarar energibehovet för cirka 30 villor på ett år.

– Den el som inte skolan själv gör av med skickas ut på elnätet, sa Erika Fors på OTM Energi i Vetlanda, som satt upp alla solpaneler.

Victoria Axelsson hoppas också att Prolympias satsning ska väcka tanken hos andra på orten att satsa på solenergi.

– Vi vill gärna skicka med både eleverna och andra i Virserum hur viktigt det är att tänka på miljön. Med den här satsningen hoppas vi också gå i bräschen.

”Fantastisk satsning”

Hultsfreds kommun, genom Frederika Svensson, näringslivssamordnare, och Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg, lyckönskade med en bukett solrosor ­– vad annars.

– Det är en fantastisk satsning som Prolympia gör, initiativ som vi tycker är så viktiga, sa Frederika Svensson.

Byggbolaget hade också en representant på plats som berättade om deras del i projektet, som också innefattat byte av alla tegeltak.

– Vi har bytt 39 600 tegelpannor. Det är 158,4 ton vi burit upp. Skulle vi lägga alla tegelpannorna på rad skulle vi komma från Virserum ända till Målilla, berättade Christoffer Ekenmo, arbetsledande snickare.

Prolympias huvudkontor i Jönköping representerades av vd Mattias Fejes och Rickard Leo.

– Nu har vi satt solceller här, för vi som företag, som skola och som människor har stort ansvar att ta tillvara på den planet vi lever på och skapa förutsättningar för att även efterkommande generationer ska ha det bra, sa Mattias Fejes.

För sången svarade årskurs tre och sex som sjöng "Sommar och sol" och "Sol, vind och vatten".

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: