Annons:

Sök

Annons:

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Bostadsområdet Herrstorpet invigdes på måndagen. Oppositionsrådet Tomas Söreling och kommunalrådet Lars Rosander klippte bandet som hölls av Kent Gustafsson, Dennis Svärd och Tomas Lexinger. Foto: Lotta Madestam

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Gatorna har fått namnen Sjömalmsvägen, Strandvägen och Strandhaksvägen. Kent Gustafsson och Dennis Svärd från entreprenören AB Gilbert Gustafssons är klara efter omkring 20 400 arbetstimmar.

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Kommunen hoppas att Herrstorpet ska bli en plats där också allmänheten vill njuta. För att underlätta och inspirera till det har man gjort fyra olika platser, bland annat den här som Tomas Lexinger visar.

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Michael Reinisch stod för en fanfar på trumpet. "Det är det kallaste väder jag blåst en fanfar i", sa han. Foto: Lotta Madestam

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Tomas Söreling och Lars Gjörloff, som berättade att kommunen för diskussioner med flera företag om att bygga på Herrstorpet.

  • Nya bostadsområdet invigt –

    Lars Rosander vid invigningsceremonin.

Nya bostadsområdet invigt – "Diskuterar med flera företag om att bygga"

Hultsfreds nyaste bostadsområde Herrstorpet är nu invigt. Efter ett och ett halvt års arbete klipptes band och blåstes fanfar.
– Det är ingen tomt såld utöver de drygt 10 200 kvadratmeter ETC köpt, men vi för en dialog med olika företag, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef.

Annons:

Slutbesiktningen gjordes i fredags så nu är anläggningen Hultsfreds kommuns.

– Jag har ingen gul väst idag, för det är ingen arbetsplats längre. Nu är det en allmän plats och tryggt och säkert att vara här, sa projektledare Tomas Lexinger vid måndagens invigningsceremoni.

För diskussioner med företag

Totalt är det ett 40-tal tomter. ETC Holding AB har köpt tio av dem, det vill säga 10 200 kvadratmeter för omkring 4,5 miljoner kronor med planen att bygga hyreshus. Tidigare fanns en kö till villatomterna som är tolv till antalet och kostar mellan 700 000 och 800 000 kronor beroende på avståndet till vattnet, men det blev aldrig någon försäljning utan nu är tomterna utlagda på mäklare.

Enligt Tomas Lexinger är detaljplanen för vad som får byggas väldigt flexibel, så utöver fristående villor kan det bli både fler hyreshus och förhoppningen är att få en entreprenör som vill bygga ett antal parhus.

– Vi för dialog med ett antal företag om att bygga parhus, radhus och även villor. Men även de tittar ju på omvärlden naturligtvis, men vi börjar se ljuset i tunneln. Så vi tänker slå till med en liten happening framåt vårkanten, till vilken både allmänheten och byggbolag kommer bjudas in till, säger Lars Gjörloff, som dock inte vågar tro att första huset kommer byggas förrän framåt kanske 2025.

– Just i de här tiderna kanske det inte är så lätt att sälja tomter med en gång eftersom det är lågkonjunktur och kris i byggmarknaden, men när det lossnar tror jag det är ett av de första objekten som kommer säljas. Jag är väldigt optimistisk, tillade kommunalrådet Lars Rosander (C).

”Mycket roliga byggnadsverk”

Vi får backa bandet till 2016, då drog kommunen i gång planeringen. Fem år senare klubbade fullmäktige detaljplanen, första spadtagen togs i maj i fjol och efter semestern förra året gick arbetet igång på allvar med AB Gilbert Gustafsson som entreprenör. Här kan du läsa om när man var halvvägs.

– Det är en fin arbetsplats med mycket roliga byggnadsverk vi har gjort, så det har varit trevligt, sa Dennis Svärd, som varit med från start till slut som projektledare för entreprenörens räkning.

– I snitt har vi varit 12-15 personer här och ungefär fem grävmaskiner, plus alla andra maskiner, tillade Kent Gustafsson, som i rollen som delägare tackade kommunen för förtroendet att ha fått bygga Herrstrorpet.

”Väldigt försiktigt arbete”

Sedan man gjort lite snabb huvudräkning uppskattar man att det gått åt ungefär 20 400 timmar på att färdigställa allt.

– Trots att vi har gjort så mycket jobb syns inte ingreppet utan vi har gjort ett väldigt försiktigt arbete med fokus på biologisk mångfald, sa Tomas Lexinger och fortsatte:

– Det som kommer lyfta allt sedan är husen och det kommer inte spela någon roll när du kommer hit: höst, vinter, vår, sommar, morgon, kväll, mitt på dagen så är det en väldigt vacker plats. Den är oslagbar och vi får de kommentarerna utifrån, från de som kommer hit och jobbar med oss, att det är en plats som sticker ut. Det är få ställen där man kan komma så nära vattnet med sitt hus, det är inte lätt att få det i detaljplanen nu för tiden.

Njutas även av allmänheten

Tar man cykeln eller går via Strandpromenaden är det ungefär två och en halv kilometer mellan stationen och Herrstorpet, som kommunen hoppas ska bli en plats där också allmänheten vill njuta.

För att underlätta och inspirera till det har man gjort fyra olika platser i miljön utan att störa den, som Tomas Lexinger underströk.

– På ett ställe hittade vi rester av som en liten trappa ner till en badplats som någon gjort, så där finns nu en bryggkant där man kan slå sig ner och njuta. På ett ställe har vi byggt som en utsiktsplats med en brygga ut för att man ska kunna se över vassen, som vi behållit eftersom den är en del av den biologiska mångfalden. Den här är lite mer påkostad med lite mer pynt där temat är tegel för att få en koppling till det tidigare tegelbruket, berättar Tomas Lexinger.

Sätter punkt

En tredje plats är lite ängsaktig, där finns planer på en brygga för båtar om intresse finns, där finns en grillplats och lite åkeryta som lämpar sig för exempelvis kubb eller brännboll.

– I det södra området finns också en dagvattendamm där vi gjort en brygga där man kan sätta sig och titta ner i dammen och över utsikten. Vi har redan sett gäddyngel där, säger Tomas Lexinger, som i och med detta sätter punkt för sin yrkeskarriär.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: