Annons:

Sök

Annons:

Guide: Här kan du fira Valborg – de ska försöka locka fram våren

Eldar kommer lysa upp lite varstans på Valborgsmässoafton. Foto: Lotta Madestam

Guide: Här kan du fira Valborg – de ska försöka locka fram våren

”Hallå våren, var är du?” Runt om i kommunen kommer en rad vårtal hållas på Valborgsmässoafton, får hoppas det får effekt.

Annons:

Det är bara dagar kvar till Valborgsmässoafton som kan firas på tisdag runt om i kommunen tack vare engagerade föreningar som ser till att hålla traditionen vid liv. För mycket handlar om just traditioner denna kväll.

I Virserum är det som vanligt Lionsklubben som står bakom programmet på Strömsholmen där det blir chokladlotteri, försäljning av ostkaka, musik och vårtal av Anders Andersson, kommunfullmäktiges ordförande. Under kvällen delas också traditionsenligt ungdomsledarstipendiet ut, den här gången till Julia Thel i Hjortens Alpina. Här kan du läsa mer om det.

I Järnforsen hålls firandet vid Järnsjön där Johan Svensson vårtalar och musikkåren spelar.

– I år bjuder föreningen på korv med bröd, kaffe och festis och chokladhjulet finns på plats, säger Anne-Charlotte Cederberg, ordförande i arrangerande Järnforsen Samhällsförening.

Tidigare under kvällen arrangeras också en musikgudstjänst med vårsånger i Järeda kyrka.

Elden tänds på Blåbärskullen

I den södra delen av kommunen svarar Mörlunda-Tveta Hembygdsförening för firandet, som traditionsenligt hålls på Blåbärskullen.

Programmet består av servering, lotterier och om inte komminister Susanne Elssjös tal räcker för att locka fram våren, så sjunger även Mörlunda kyrkokör in våren med Alexander Olsson.

I Vena samarbetar tre föreningar för att hålla traditionen med Valborgsmässofirandet vid liv, scoutkåren, hembygdsföreningen och SK Lojal.

– Det blir servering och lotter, Vena-Kristdala Manskör är dragplåstret, däremot håller vi på vem som är vårtalare, säger Vena Scoutkårs ordförande Mattias Henriksson.

Arrangemanget är förlagt till hembygdsparken.

Inte så gammal tradition

I Hultsfred sker firandet i Folkets park, med scoutkåren som arrangör för tredje året. Föreningen har sett till att fylla programmet med lotter, fika, fiskdamm och chokladhjul. Elaine Sanches från Kvinnojouren håller i vårtalet. 

– Det blir även musikunderhållning av Alice Hartvig med kör och det kan bli ytterligare någon underhållning, vi jobbar på det. Den delen av programmet blir lite större i år för vi har fixat en scen tillsammans med Syab och fått låna ljud- och ljusanläggning av kultur- och fritid, säger ordförande Martin Ankarman.

I Silverdalen-Lönneberga återuppstod traditionen 2023 vid Ängahultsbadet tack vare Faggemåla Bordtennisklubb, efter att ha legat nere några år.

Hur blev intresset?

– Det blev väldigt lyckat, det var stort gensvar. Det bidrar till att vi fortsätter i år, säger Daniel Lundahl Fredriksson som firar in våren, för någon vårtalare har man inte lyckats hitta.

Det blir lotterier, servering, chokladhjul, musikunderhållning av nybildade bandet Tellicherry och scouterna har tipspromenad.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: