Annons:

Sök

Annons:

Han vårtalade i Mörlunda:

Per-Inge Pettersson (C) vårtalade under valborgsfirandet i Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Han vårtalade i Mörlunda: "Våren är en inspirationskälla för relationer"

Under valborgsfirandet på Blårbärskullen i Mörlunda var det socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) som vårtalade. Här nedan kan du läsa hans vårtal.

Annons:

"När jag vårplöjde, lyssnade jag på ljudboken, Sapiens och blev positiv och glad av de fakta som författaren och historiker Yuval Noah Harari beskriver. Jordens befolkning har på relativt kort tid fördubblats medan andelen som svälter minskar.

Färre människor dör numer i smittsjukdomar och hjälporganisationer som ex. Röda korset tillsammans med olika statliga myndigheter världen över gör snabbare och kraftfullare hjälpinsatser vid krig och naturkatastrofer som räddar liv och mildrar smärta. Sett över tid så dör numer färre människor i krig och terror, inte på något sätt förminskar inte dessa siffror, de fasansfulla krig i dag och de vilsna individer som i sin guds namn dödar andra människor. Sett över tid har vi fler människor som får leva i en demokrati, världen över. 

Författaren räknar upp flertalet tendenser att med bättre och snabbare teknik, kommunikationer och information och dessutom mer pengar så rör sig världen mot en ökad humanism, vilket vi alla ser som glädjande och positivt.

Human eller med andra ord, mänsklig, hygglig, finns det mycket av här i Mörlunda. Jag är glad att vi har så många ideellt arbetande ungdomsledare och föreningsledare i stort. Tack vare enskildas ideella insatser kan vi bl.a. fira in våren här på blåbärskullen. Den omfattande frivilligverksamheten för våra äldre i Mörlunda och kommunen är nationellt känd och det vill jag alla de som bidrar till ska känna en stor stolthet över.

Det känns bra för mig att hjälpa andra, är vad jag får höra av flera här i Mörlunda, så det ligger en del i citatet:

 ”Gåvan är i regel större för givaren än för mottagaren” 

Våren är en inspirationskälla att vara positiv. 

Den populära artisten Björn Skifs berättade för länge sedan vid en personlig intervju och sade, livet är som en påse. Varje dag blir man på prackad negativa saker och det kommer in i min egna påse, och man måste själv koncentrera sig på att positiva saker fylls på i påsen, gör man inte det så tar det negativa över och man mår inte bra.

Kloka ord av Björn Skifs.

Våren bidrar till ett positivt tänk och en skön känsla,

För en månad sedan när Ingegerd och jag klippte och sågade i frukt träden och jag sträckte upp armarna högt upp och efter en längre tid kände armen jag sågade och klippte med, ville smådomna lite, vilket gör lite ont, under några sekunder tänkte jag, varför, tänkte jag inte på det här innan vi planterade alla träden, men tur var väl det för resterande tid av säsongen kan man glädjas åt när knopparna slår ut, träden blommar och förhoppningsvis egen frukt längre fram i sommar och därtill minnen, när planterades träden, när fick vi mycket frukt.

Våren väntar man på, men när våren väl har kommit så behöver man inte vänta på något, för det finns inte en dag utan man blir förekommen med nya upptäckter av naturens skönhet.

Våren hjälper till att fylla var och ens påse, med positiva upplevelser och alla våra sinnen levererar in i påsen.

Vi behöver däremot avsätta tiden och ge naturen chansen att leverera till dig.

Egen tid blir lätt, egen arbetstid men egen tid ska användas till att göra något som jag mår bra av och som är meningsfullt för mig. Våren ger stora förutsättningar att främja den egna hälsan och välbefinnande.

Prioritera en naturrunda före en mindre nödvändig shopping runda                och hälsan och ekonomin mår bättre.

Tänk på att sociala medier inte kan kommunicera alla våra sinnen utan be i stället din kompis följa med till din vitsippa backe eller liknande plats i naturen och det blir en ”gilla tumme” med alla sinnenas närvaro.

Ett känt citat stämmer:  ”delad glädje är dubbel glädje”.

Våren är en inspirationskälla för relationer.  

Delad glädje är dubbel glädje och delade bekymmer blir ett mindre bekymmer.

Det är en stor tillgång i en nära relation och främst till den person som du kan ty dig till och som står dig närmast i livet.

Tillsammans med fyra personer är jag vigselförrättare för borgerlig vigsel. Våren är en kärlekens tid där par som planerar för en gemensam framtid.

Vid en borgerlig vigsel brukar jag ta fram en eller två verser eller s.k. ord på vägen.

Min favorit som jag ibland använder vid vigsel vill jag avslutningsvis delge er, för jag tycker texten stämmer in för alla förhållanden även i mångåriga.

”Tala alltid om för mig att du älskar mig,

I ord, handling och gester.

Utgå inte från att jag redan vet det.

Om jag verkar generad, fortsätt i alla fall.

Tala om för mig när du känner dig nere och missförstådd.

Jag blir starkare när jag vet att jag kan trösta,

Men tala om, jag kan inte läsa dina tankar.

Visa andra att du uppskattar mig.

Om du öppet visar din kärlek, får det mig

Att känna mig extra stolt och vacker.

Glöm inte bort det lilla tokiga

Du har inom dig.

Omtanke och kärlek i stora mått

Tillsammans med en gnutta galenskap, 

Gör att ett förhållande aldrig blir tråkigt! ”

Jag önskar alla:  Ta vara på våren, Ta vara på livet. SLUT".

Per-Inge Pettersson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: