Annons:

Sök

Annons:

  • Nekas fortfarande tillstånd i Mörlunda –

    Skyltarna med texten "öppen fiber kommer hit" har stått i Mörlunda i år vid det här laget. Utan grävtillstånd från kommunen kan inte Open Infra göra något, bekräftar kommunikationschef Anya Alenberg. Foto: Lotta Madestam

  • Nekas fortfarande tillstånd i Mörlunda –

    Det är sedan Open Infra inte återställt efter sig i Målilla (bilden) och Rosenfors som kommunen inte beviljat grävtillstånd för kommunala gator i Mörlunda. Foto: Arkivbild

Nekas fortfarande tillstånd i Mörlunda – "Kan inte göra något utan"

Open Infra får inga nya grävtillstånd eller avtal med kommunen. Innan det kan bolaget inte påbörja arbetet i Mörlunda tätort.
– Det kommer inte ske förrän de åtgärdat tidigare fel, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK.

Annons:

Open Infras plan var att 132 hushåll som är aktuella i Mörlunda tätort redan skulle vara driftsatta vid det här laget.

– Ja, eftersom grävstart var planerad till vinter/vår 2023. Arbete pågår fortfarande med att få in nödvändigt tillstånd som vi behöver för att kunna påbörja utbyggnaden, säger Anya Alenberg, press- och kommunikationschef på Open Infra.

Inga nya tillstånd eller avtal

När Dagens Hultsfred tar kontakt med Jens Karlsson på kommunalteknikförbundet ÖSK visar det sig att kommunen fortsatt att inte ge varken nya grävtillstånd eller tecknat nya markavtal med Open Infra efter Målilla och Rosenfors.

– Vi väntar på att de ska åtgärda sina brister som de bland annat fick vite på, så det har inte hänt något mer på kommunal mark utan dialog pågår med dem avseende tidigare arbeten på kommunal mark, uppger Jens Karlsson i ett meilsvar.

Går det ens att klara av att fibrera Mörlunda tätort utan nödvändiga tillstånd från kommunen?

– Nej, vi kan inte göra något utan tillstånd. Vi behöver även tillstånd för att åtgärda i Målilla och Rosenfors som vi väntar på. I Målilla är det kommunen och i Rosenfors Trafikverket. Kommunen har meddelat att åtgärderna ska utföras samtidigt så vi behöver invänta båda tillstånden innan vi kan åtgärda. När det är klart kan vi påbörja Mörlunda tätort, svarar Anya Alenberg via mail.

Hur långt efter planen ligger ni? 

– Vår plan var att flera områden skulle vara klara till sensommar/höst och resten till årsskiftet. Men inhämtning av tillstånd och diskussioner med kommunen har tagit längre tid än vi kunde förutse. Vår ambition har hela tiden varit att leverera fiber till dem som beställt fiber i Hultsfreds kommun.

Går det att dra sig ur ett tecknat avtal, exempelvis mot bakgrund av att det dröjer längre än planerat?

– I våra avtal står det att kunden kan frånträda kostnadsfritt efter 24 månader från signering om driftsättning inte skett.

Tre ytterligare etapper

Mörlunda är uppdelat i tre ytterligare etapper på landsbygden. I Norra är det 45 aktuella hushåll, 70 i Mellersta och 86 i Södra. 

Målet för samtliga är fortsatt att hushållen ska ha driftsatt fiber till årsskiftet, enligt Anya Alenberg.

– Vi blåser fiber och AT-borrar det sista innan vi strax tänder upp fibern. Anslutningarna kommer i gång löpande.

I mellersta etappen säger man sig ha haft ett mindre stopp med anledning av att en markägare inte tillät viss grävning på marken. 

– Vi har inte kunnat mötas i en praktisk lösning som fungerar för båda parter. Vi har hittat en annan väg framåt med andra markägare så det är löst, men det tog lite tid som gjorde att det projektet blev lite förskjutet. 

Har intresset för fiber påverkats på något sätt i området?

– Det har tillkommit cirka 25 nya kunder under sommaren och hösten i Mörlunda tätort och vår förhoppning är att de inte ska behöva vänta så länge på sin fiberanslutning, säger Anya Alenberg.

Här kan du läsa om privatpersoner och markägares kritik mot företaget.

Här kan du läsa om Open Infras svar på kritiken.

Här kan du läsa om att Trafikverket upplevt en del brister med Open Infra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: