Annons:

Sök

Annons:

Trafikverket:

Det har grävts för fiber längs flera av Trafikverkets vägar i Mörlunda, som här på Stationsvägen. Foto: Lotta Madestam

Trafikverket: "Har upplevt en del brister som företaget haft"

Open Infra har uppvisat en del brister även vad det gäller fiberdragning på Trafikverkets vägar i Mörlunda.
– En ansökan har avslutats, uppger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson.

Annons:

Kommunen har inte gett fiberbolaget några nya grävtillstånd eller avtal på grund av att man inte återställt efter sig vid de arbeten som utförts i Målilla och Rosenfors, uppger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK till Dagens Hultsfred.

Flera av vägarna i Mörlunda är Trafikverkets, Felicia Danielsson kan berätta hur det ser ut med fiberdragningen längs deras vägar.

– Eftersom kommunen sagt nej så säger företaget att de måste lägga vid vår väg. Men de kan ju få nej av miljö-, kulturhistoriska eller andra skäl, men vi jobbar inte så att vi säger nej för att det är just det företaget. Utan de blir bedömda som vilket företag som helst som skickar in om ett ledningsärende, säger hon.

Flera aktiva tillstånd

Open infra har för tillfället ett tiotal ärenden i Mörlunda som är på lite olika stadier, bland annat på väg 672 mot Tulunda och 719 förbi järnvägsstationen. 

– Det innebär att de har aktiva tillstånd och får gräva ner fiber enligt sin ansökan, svarar Felicia Danielsson efter att ha pratat med chefen för ledningsärenden.

Trafikverket har också ett ärende där myndigheten avslutat ansökan från Open Infra.

– Det var en ansökan om att gräva ner fiber på några platser längs med väg 720 och 722. Ansökan kom i november 2022, och den började handläggas en månad senare. Trafikverket önskade då kompletteringar som sökande hade tio dagar på sig att inkomma med. Eftersom inga kompletteringar inkom så avslutandes ärendet.

Även Trafikverket har upplevt en del brister som företaget haft med de tillstånd de fått.

– Exempelvis att de lagt ner fiber på områden som är utanför det som de ansökt om, eller att de lagt ner fiber på platser som de inte ansökt om alls. När sådan brist upptäcks så blir företaget ombedda att återställa felet, och om detta inte görs så återställer Trafikverket platsen på företagets bekostnad. Vi har ett sådant ärende på väg 719, där Trafikverket ska återställa ett fel som företaget inte återställt själva, upper Felicia Danielsson i ett mailsvar efter att ha undersökt saken närmare.

Görs regelbundna kontroller på plats efter hand?

– Vi gör ingen systematisk kontroll av att företagen följer de tillstånd som de fått, men det kan komma till vår kännedom genom att allmänheten uppmärksammar oss eller att vår egen driftpersonal som arbetar på vägarna uppmärksammar detta. Felen kan då exempelvis vara att trafikanordningen för vägarbetet inte är korrekt eller att arbete utförs på en plats som saknar tillstånd.

 

Här kan du läsa om hur Open Infras arbete fortskrider i Mörlunda.

Här kan du läsa om privatpersoner och markägares kritik mot företaget.

Här kan du läsa om Open Infras svar på kritiken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: