Det var andra gången OS-silvermedaljören och Champions League-vinnaren Lotta Schelin föreläste i Hultsfred. Förra gången var 2022 då hon träffade föreningslivet. Däremot visade hon sig varken ha spelat fotboll här eller varit på festivalen.
– Jag är ganska ledsen för att jag inte varit där, nu när den inte finns längre. Det var ju fotbollen som tog all tid, så sådant kom man inte iväg på, tyvärr, berättar hon sedan själva föreläsningen avslutats.
Demokratiskt och auktoritärt
Den här gången var det i huvudsak företagare och politiker, men också UF-företagare som fick höra Lotta Schelin berätta om sin karriär, vad som motiverade henne när hon fick lite motgångar och framför allt hennes reflektioner över ledarskap och teamdynamik.
Hon har upplevt och präglats av både ett demokratiskt ledarskap och ett auktoritärt, syftat till hennes sammanlagt åtta år i Olympique Lyonnais i Frankrike.
– Jag står fast vid att det behövdes där och då. Sedan hade han lite svårt att ta hand om det, då blir ett sådant ledarskap mer destruktivt, tyvärr, sa Lotta Schelin och fortsatte:
– Jag landade ganska rejält i att känna att vi har ett fint ledarskap i Sverige. Vi har en platt hierarki och en helt annan gruppdynamik, så det demokratiska ledarskapet är i majoritet i Sverige om man jämför. Jag gillar det och tror att man får med gruppen på ett helt annat sätt och kan se människan, sa hon och gjorde liknelser med ledarskap inom näringslivet.
Vad var din målsättning med dagen?
– När jag föreläser lägger jag grunden i min karriär och den röda tråden är det jag upplevt. Idag när vi pratat ledarskap vill jag öppna ögonen för att ledarskap är något man får jobba med hela tiden, det handlar också om vilka människor som ska ta emot ledarskapet och att det faktiskt kan vara föränderligt. Idrotten är grym i hur man jobbar tillsammans, så kan man applicera det ute i organisationerna så finns det mycket att vinna, sa Lotta Schelin, som även visat sitt ledarskap genom engagemang i UEFA och FIFA.
Högre målsättning
Näringslivsdagen arrangerades på två platser parallellt, där ett 40-tal intresserade samlats på Rock City i Hultsfred och runt 70 på Forum i Oskarshamn.
Arrangören hade satt målsättningen högre.
– Vi tycker att det är ett jättebra program, så vi hade hoppats på fler intresserade, säger Tommy Rälg från arrangerande Sparbanksstiftelsen Kronan. Jag tror inte det har kommit igång riktigt efter pandemin. Vi ska vara envisa, för det är en viktig dag, nu med energifrågan i fokus.
Andra gäster under dagen var moderata riksdagsledamoten Lars Engsund som bland annat pratade om regleringen av den svenska elmarknaden, journalisten Lotta Gröning som gav sin syn på kärnkraftens roll, Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, och Eric Van Alphen från företaget Alight som påbörjat bygget av Sveriges hittills största solcellsanläggning på Hultsfreds flygplats. Han berättade mer om bakgrunden, omfattningen, aktörer, byggnation och kommande aktiviteter.