Polisen har tre övervakningskameror uppsatta i centrum och mot resecentrum.
Foto: Lotta Madestam
I mitten av november sattes tre övervakningskameror upp i centrala Hultsfred, på Bryggerigatan och ner mot resecentrum. Det är ett tillfälligt tillstånd som gäller i 90 dagar, så det löper ut inom det närmaste.
Enligt Klas Werme, operativ samordnare i lokalpolisområde Västervik, var skälet den problembild som finns i Hultsfred, med narkotika och annan brottslighet kopplad till narkotika.
– Vi ser det här som ett verktyg i polisens verktygslåda, som har en utredningsrelaterad effekt, men också en brottsförebyggande, så det finns många olika konsekvenser som vi tycker är viktiga i vårt arbete.
Hultsfred ensam i norra länet
Det blir allt vanligare att polisen sätter upp övervakningskameror. I lokalpolisområde Västervik, som omfattar de sex norra kommunerna, är det endast i Hultsfred polisen satt upp kameror, med stöd av just den här bestämmelsen som tillståndet vilar på.
– Den samlade brottsligheten är en viktig omständighet. Vi tittar på olika delar innan vi ens börjar fundera på möjligheten att uppfylla kraven i kameraövervakningslagen. Då kan medborgarnas uppfattning om trygghet och säkerhet i trygghetsundersökningen vara en faktor, men också så klart de personer vi jobbar emot och de brott som begås. Det blir en samlad grund som man väger fram och tillbaka innan man tar ett sådant här steg och gör en ansökan.
Har ni fått några reaktioner sedan kamerorna kom upp?
– Min bild är att polispersonalen i Hultsfred möts av positiva inställningar och attityder från både allmänhet och näringsidkare, att det känns positivt och skapar en känsla av trygghet när platserna är bevakade, säger Klas Werme, som tycker sig märka en mer positiv attityd till kameror i samhället i stort.
Har ni sett om kamerorna fått någon effekt?
– Vi har inte utvärderat det än utan det ska göras för att se om vi ska verka för att få ett längre tillstånd som ibland kan sträcka sig ett år, ibland två, säger Klas Werme och fortsätter:
– Det är vår kommande uppgift att väga effekterna kontra integritetskränkningen som det innebär att ha kameror uppsatta på det här sättet. Det är ett ganska omfattande arbete som ska göras, och som vi är mitt uppe i nu.
Vad tror du om förutsättningarna att få igenom en sådan ansökan?
– Det kan inte jag svara på, där har man en tät och djup dialog med vår rättsavdelning på polisen, som gör den här slutgiltiga bedömningen och en intresseavvägning på ett sådant sätt som lagstiftaren tänkt sig vad det gäller kameralagstiftningen.
Har ni några fler platser i Hultsfreds kommun där ni överväger att sätta upp kameror?
– Det kan jag inte uttala mig om, utan det får vi se när vi tar det här vidare.