Annons:

Sök

Annons:

Överfullt häkte i Kalmar – arrester runt om i länet får användas

Häktet i Kalmar är överfullt, säger Bengt Vestberg. Det gör att arrester runt om i länet får användas för häktade personer. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Pressbild

Överfullt häkte i Kalmar – arrester runt om i länet får användas

Häktet i Kalmar är överfullt. Betydligt oftare än förr. Det gör att arrester runt om i länet får användas för häktade personer.
– Vi har den verklighet vi har, säger Bengt Vestberg, häkteschef på Kriminalvården i Kalmar.

Annons:

Tidigare har detta främst varit ett problem i storstadsregionerna, men så är det inte längre. 

– Det går inte att säga något annat än att fenomenet och problemet finns även i Kalmar län, säger Mikael Ringberger, pressekreterare på Kriminalvårdens huvudkontor. 

Dock är det här siffror som kan ändra sig från dag till dag. En häktad kan släppas, en ytterligare kan bli häktad. Därför är det svårt att ge en helt korrekt ögonblicksbild. På förmiddagen den 7 februari var det totalt sju häktade personer som befann sig i en arrest hos polisen någonstans i Kalmar län. 

Det beror då på att häktet i Kalmar, som har plats för 39 personer, är överfullt.

– Sedan finns det fler parametrar i det här. Det är inte säkert att en häktad person som sitter i Västervik tillhör häktet i Kalmar för att ge ett exempel. Man skulle kunna tillhöra häktet i Karlskrona, så det är svårt att säga något exakt. Vi flyttar av platsanledning men ibland också för att en häktad inte ska sitta i just det häktet eller den arresten, berättar Mikael Ringberger. 

"Inte upplagt på samma sätt"

Bengt Vestberg är nytillträdd häkteschef på Kriminalvården i Kalmar. 

– Det blir så när vi inte har plats. Då måste vi göra på det här sättet när häktet är fullt.

Vad ser du för nackdelar med att en häktad person sitter i arresten hos polisen?

– Det är lite annorlunda i arresten och inte upplagt på samma sätt. Man är inte tänkt att vara i en arrest så många dagar. Det är också personal som har en helt annan utbildning. Det är klart att det inte är bra, men vi har den verklighet vi har och måste göra det bästa av det. 

Vad ser du för risker med det?

– Risken är att det är en torftigare miljö. Det är helt enkelt inte byggt för att man ska vara där en längre tid. Det kan göra att man inte mår bra helt enkelt av att sitta i arresten för lång tid. 

Hur ser du på säkerhetsrisker?

– Ju fler det är inne i en cell, desto högre risk är det. Så är det, men vi hanterar det här efter bästa förmåga och jag styr inte över kriminaliteten. Jag tycker ändå att det har fungerat väl i Kalmar hittills. Vi är utbildade och tränade för att ta hand om de här situationerna, men varken vår anstalt eller vårt häkte är byggt för det tryck som är. 

 Är ett överfullt häkte ett mindre problem än en överfull anstalt?

– Det är lika problematiskt, men det är klart att som häktad sitter du inlåst större delen av tiden på ett rum än du gör på en anstalt. Sedan kan man ju sätta sig in i det själv, om man bor tillsammans två stycken inlåsta i många timmar, att det kanske inte är så roligt. 

Så ser arrestcheferna på det hela

Karl Haag Stånggren är gruppchef för polisens arrester i Kalmar län och har sitt största fokus på den södra delen.

– Det jag kan säga är att det är ett ansträngt läge även för oss. Vi hjälper Kriminalvården och det är ett samspel vi måste ha. Det jag kan se som positivt med det här är att vår verksamhet fungerar på utsidan. Det är ansträngt, men jag hade varit mer orolig om vi haft det lugnt samtidigt som det var oroligt ute. Nu har vi det tufft samtidigt som det är oroligt där ute, säger han. 

Är det stor skillnad mot tidigare?

– Det är mer ansträngt nu än tidigare och det har bäring i att det frihetsberövas mer. Det är allmänt känt att det är ett hårdare klimat där ute. Vi försöker fördela över hela polisområdet för att få ett så jämnt tryck som möjligt i våra arrester.

Nicklas Sandelius är ansvarig för arresterna i norra länet.

– Just nu har vi läget under kontroll. Hos oss finns en häktad som sitter, men det här är siffror som kan ändra sig snabbt. Tidigare i veckan hade vi flera. Det är svårt att sia om hur det ska se ut nästa vecka eller veckan därpå. Hela verksamheten är händelsestyrd, säger han på torsdagseftermiddagen den 8 februari. 

Läget är ansträngt över hela landet, konstaterar han.

– Att det är ansträngt för Kriminalvården spiller över på våra arrester och för oss är det bara att gilla läget. För oss är det en stor skillnad, för det här har inte varit så förekommande tidigare.

Vad får det för konsekvenser för er del?

– Det blir att våra arrester är fulla och överbelagda emellanåt. Då har vi intagningsstopp och får försöka tryckutjämna över samtliga arrester i hela polisregionen. Det påverkar oss både bemannings- och platsmässigt. 

Ser du några risker med att häktade personer sitter i arresten i stället?

– Nej, inte ur det perspektivet. Vi har ständig personal och ständig tillsyn över dem. Vi har också kontinuerlig kontakt med Kriminalvården och det känner jag mig bekväm med. 

Aftonbladet skriver under lördagen att Kriminalvården i Region Syd nu även tittar på att använda gymnastiksalar och liknande på grund av det stora trycket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: