Annons:

Sök
Ordnar tävling med viktigt mål –

Sandra Karlsson hoppas få ner matsvinnet på Målilla skola, som arrangerar en tävling mellan klasserna under veckan. Foto: Privat

Ordnar tävling med viktigt mål – "Vågar någon utmana?"

Klasserna på Målilla skola ställs den här veckan mot varandra i en tävling, med målsättningen att minska matsvinnet.
– Kanske är det någon som vågar utmana Målilla, säger Sandra Karlsson, kock i skolköket.

Annons:

Skolan vill göra matsvinnet synligt och tydligt för eleverna. Så den här veckan ordnas en tävling mellan klasserna, som handlar om att ha minsta möjliga matsvinn.

– Detta behöver vi prata om på många olika sätt. Och en tävling gör det lite roligare, säger Sandra Karlsson som ser att mängden kastad mat pendlar mellan 2,5 och 5 kilo varje dag, delat med 150 elever blir det 26 gram per elev.

– Det tråkiga och märkliga är att det slängs mest de dagar det är riktigt populär mat, tillägger hon. Värst är det när det serveras Tacos, då äter eleverna först med ögat, tar mycket och sedan orkar de inte äta upp allt.

Belysa vad man kan få istället

Under vecka nio får varje klass en egen hink som skolmatspersonalen väger varje dag. På så sätt kan eleverna mötas av skyltar varje ny dag som visar hur mycket mat som slängdes dagen innan.

– I den efterföljande redovisningen kan man sedan göra eleverna medvetna om vad det som slängs kostar, och vad man kan få istället, säger Bronson Månsson, pedagog på skolan.

Livsmedelsverkets uppgifter visar att det kastas totalt 6 100 ton mat i våra svenska skolor på ett år, det vill säga 5,5 kilo per elev och år. Några kommuner har kommit längre än andra vad gäller detta matsvinn.

För att minska på mängden matsvinn gör Livsmedelsverket mätningar, då det visat sig att just mätandet, och att sätta det på agendan, är en viktig förutsättning för att lyckas. Viktigast är att varje enhet gör mätningar som undersöker vad svinnet består av och varför det uppstår. Då kan man sätta in rätt åtgärder.

Pris till vinnande klass

Det är bakgrunden till tävlingen på Målilla skola där vinnande klass får ett fint diplom. Dessutom blir det extra frukt till dagens vinnande klass.

Sandra Karlsson berättar också att det någon gång tidigare varit tävling mellan skolorna i kommunen.

– Kanske är det någon som vågar utmana Målilla, avslutar hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: