Felicia Oskarsson är hemvändare. Efter tre år som sjuksköterska på en avdelning inom slutenvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset bestämde hon sig för att flytta hem igen, till Högsby två mil söder om Mörlunda, vilket Oskarshamns-Tidningen var först att skriva om.
– Jag saknade vänner och familj, så hemlängtan blev för stor, motiverar Felicia Oskarsson sitt beslut när vi träffas på nya arbetsplatsen.
Söker mer personal
På Mörlunda Hälsocentral är man oerhört glada och tacksamma över nytillskottet.
– Vi har ett rekryteringsbekymmer i regionen och det är extra tufft att hitta personal till landsbygden, så vi är särskilt glada att Felicia kommit till oss, säger Helen Mattsson.
Hälsocentralen är i färd med att rekrytera ytterligare en sjuksköterska till följd av pensionsavgång och även en läkare. Den vakanta läkartjänsten täcks idag av bemanningsbolag.
– Vi har annons ute. Den har legat ute ett par veckor, hittills är intresset lite tunt, men vi hoppas förstås det ska komma några intresserade. Här trivs man både som personal och i senaste patientenkäten ser vi också att vi har många nöjda patienter.
Ett bevis på att det går
Nu ser man ju att det går att rekrytera ny personal, trots påfallande problem på landsbygden. Det är Felicia Oskarsson ett bevis på, sedan man kunde anställa henne i hård konkurrens.
– Jag var sugen på att jobba inom primärvården eftersom jag jobbat på avdelning på ett stort sjukhus tidigare. Jag hoppades komma till något lugnare, det var väldigt stressigt, väldigt stort och mycket intryck så det var svårt att vara ny där, vilket jag fortfarande anser mig vara i min karriär.
Hur har dina två första månader varit?
– Jättebra, över förväntan faktiskt. Det var skrämmande att byta inriktning helt, men jag har fått ett väldigt bra bemötande av både personal och patienter. Det är mer familjärt och det känns som jag är uppskattad, att de är väldigt glada att jag är här. Och det är mycket erfaren personal som jag tar mycket lärdom av.
Vad betyder det för verksamheten att få in dessutom ung personal?
– Det är mycket som är positivt, dels att det blir en blandad åldersstruktur på gruppen och vi får till oss lite nyheter, säger Helen Mattsson. Det är en tjej som studerat relativt nyligen, som fått till sig ny vetenskap. Den kunskapen blandat med vår äldre och mångåriga erfarenhet är positivt, säger Helen Mattsson.
Förändringar på gång
På hälsocentralen i Mörlunda jobbar det idag två läkare, fyra sjuksköterskor, tre undersköterskor, en medicinsk sekreterare, verksamhetschef och en kurator.
– Vi precis som övriga delar i landet står inför en omställning till ”Nära vård” där primärvården kommer att vara kärnan i den framtida vården.
Helen Mattsson förklarar att ”Nära vård” bland annat innebär ett ändrat arbetssätt mot en mer personcentrerad vård som bygger på den enskildes behov men också på hens egen kraft, ökad samverkan med andra delar av hälso- och sjukvård, vara hälsofrämjande och se till helheten.
– Fokus behöver flyttas mer från organisation till individ. Det är en spännande och utmanande resa primärvården står inför och vi hoppas att fler väljer att ansluta sig till den, säger hon.