Annons:

Sök

Annons:

Ny yrkesgrupp rasar mot nya schemat –

Elin Wainebro, Bernth Johansson och Linda Berteau representerar kommunens personliga assistenter, som ser stora risker med det nya abetsschemat utan dygnspass som började gälla 1 februari. Foto: Lotta Madestam

Ny yrkesgrupp rasar mot nya schemat – "Känner stor oro"

En djup oro har blossat upp bland kommunens personliga assistenter. De ser en fara i att förbjudna dygnspass ska orsaka både sjukskrivningar, personalbrist och oro hos brukarna.
– Vi vill slå larm om att vi ser flera faror med de nya schemaregler som gäller nu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Linda Berteau, Elin Wainebro, Bernth Johansson och deras kollegor har arbetat en dryg månad med nya scheman, där 24-timmarspassen är ett minne blott till följd av EU:s krav på elva timmars dygnsvila.

– Redan ser vi många nackdelar, bland annat vet vi kollegor som gått ner i tjänstgöring för att de inte orkar jobba på det här nya sättet där dygnspassen ersatts av fler, kortare pass. Största farhågan är att vi ska få ökade sjukskrivningstal bland personalen för vi får ingen återhämtning, och vi märker även att brukarna, som vi är till för, blir oroliga av att behöva byta personal ofta, summerar Linda Berteau deras tankar.

Brukarna blir lidande

De ser också att nya schemana begränsar brukarnas liv, när möjligheten att göra vissa aktiviteter försämras.

Bernth Johansson tar speedwayen som ett exempel. 

– Tidigare har personliga assistenter kunnat åka med sin brukare till Målilla. Det går inte när vi måste byta personal klockan 20, mitt i tävlingen för att inte få för långa arbetspass. Då blir det att vi måste stanna hemma istället. Det finns ingen vinnare, bara förlorare.

Orsaka personalbrist

Precis som ambulanspersonalen ser de en stor risk i att schemaändringen kommer orsaka personalbrist.

– Det har varit ont om personal redan tidigare, vi har behövt gå in extrapass och täckt upp för varandra för att få ihop det. Det kan vi inte nu när vi måste ha vår dygnsvila, så vi är bekymrade över bemanningsläget. I synnerhet under sommaren. Det har varit svårt att få sommarvikarier innan, nu blir det ännu värre.

Älskar sina jobb

Kollegorna kritiserar inte Hultsfreds kommun som arbetsgivare och de säger sig älska sina jobb. 

– Jag har bara jobbat i 1,5 år, att vara personlig assistent är det bästa jobb jag haft, säger Elin Wainebro.

Det är just därför de reagerar så starkt eftersom de ser hur förändringen försämrar arbetsmiljön. De är rädda för att kollegor slutar, vilket gör situationen ännu mer ohållbar. Eller att nya inte ska vilja söka sig till yrket.

– Hur eller hur blir det katastrof, det är ingen som mår bra av det här i längden, varken personal eller vårdtagare. Det har bara gått fyra veckor och det är redan katastrof. Jag tror det här kommer gå käpprätt åt helvete om jag ska vara ärlig, säger Linda Berteau och får medhåll av kollegorna.

Halva lönen nattetid

De vill ge några exempel.

– Jag tror inte många förstår att vi är helt själva på vår arbetsplats. Vi har sovande jour och med det nya schemat får man ibland tre journätter i rad, vilket innebär att du går på fredagskvällen och jobbar hela natten, samma lördags- och söndagsnatten. 

– Vi jobbar med en grupp som behöver assistans, personen kan vara orolig eller ha ont. Att jobba tre sådana nätter betyder att du är helt slut efteråt. Vissa säger att vi ”sover på arbetstid”, men man sover med ett öga öppet. Skillnaderna mot nattpersonalen är att de har arbetstidsförkortning och dessutom får de 100 procent plus OB, vilket vi inte har. Vi har bara halva lönen, så på tre dygn har vi skrapat ihop lön för 24 timmar. Vi har svalt det här i alla år – för att vi får återhämtning efteråt, men nu är det slut på det.

Överväger ni att säga upp er?

– Jag går i pension i maj efter 25 år, men tänker fortsätta att jobba halvtid om jag slipper tre jourpass i sträck som jag haft nu. Fortsätter det så här är jag lite tveksam.

Linda Berteau känner sig också tudelad.

– Jag är tjänstledig för att plugga till lastbilschaufför, men jag trivs jättebra på jobbet och har älskat dygnspassen. Hur länge jag blir kvar med de här tiderna vet jag inte, det är skönt att jag har ett ben till att stå på med min lastbilsutbildning.

Vad skulle ni önska, utifrån hur ni upplever det?

– Att vi får tillbaka dygnspassen, ingen vill ha det så här. Ingen orkar ha det så här, för det ger inte alls den återhämtning som sägs vara målsättningen. Vi ifrågasätter även varför kommunen inte MBL-förhandlar med Kommunal, så vi får behålla 24-timmarspassen.

 

Här kan du läsa verksamhetschefens svar på kritiken – "Får inte fastna i oron"

Här kan du läsa Kommunals tankar kring att MBL-förhandla – "Inte helt uteslutet"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: