Annons:

Sök

Annons:

Dygnspass inte helt uteslutet – Så här ser Kommunals krav ut

Kaiza Larsson, ordförande för Kommunal sektion Hultsfred-Högsby, berättar om vad som gäller både vid 20- och 24-timmarspass för personliga assistenter. Foto: Privat

Dygnspass inte helt uteslutet – Så här ser Kommunals krav ut

Personliga assistenter har högst upp på önskelistan att en dispens från nuvarande arbetstidsregler ska MBL-förhandlas.
– När jour och arbete kombineras kan man förlägga arbetstiden upp till 20 timmar utan dispens om det är befogat utefter verksamhetens behov, säger Kaiza Larsson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby, som också ser en öppning för dygnspass.

Annons:

Reglerna om dygnsvila är helt enkelt skyddsregler, som finns till för att skydda vår hälsa, understryker Kaiza Larsson.

”Enligt EU-kommissionens kritik är det alldeles för fritt för kommuner och regioner att minska på arbetstagarnas dygnsvila och kräver därför att skyddet ska stärkas upp. De har också riktat kritik mot att det har varit för svårt för arbetstagare att förstå sina rättigheter”, uppger hon i ett mailsvar till Dagens Hultsfred.

Kommunal i Hultsfred jobbar för heltid som norm, hur ser du på att personliga assistenter istället uppges gå ner i tid för att orka eller kanske rent av slutar som en följd av schemaförändringen?

”En arbetstagare ska inte behöva gå ner i tid för att orka utföra sitt arbete, då är det något som är fel. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, vilket i praktiken innebär att det är arbetsgivaren på respektive arbetsplats som har ansvaret för arbetsmiljön. Schemaförändringar är en viktig del i arbetet som ska riskbedömas, som alla förändringar.”

Kan lösas utan dispens

Personliga assistenter säger sig vilja ha tillbaka sina dygnspass, vilket Kommunal nu uppger inte är omöjligt och helt uteslutet inom personlig assistans, men detta ska MBL-förhandlas lokalt. 

”När jour och arbete kombineras kan man förlägga arbetstiden upp till 20 timmar utan dispens om det är befogat utefter verksamhetens behov. För bland annat personliga assistenter finns det även en möjlighet att förlägga arbetstiden till 24 timmar efter en MBL-förhandling." 

”Inte rimligt och säkert”

Kommunal anser dock att det inte är rimligt eller säkert att utföra aktivt arbete under ett helt dygn utan avbrott, varken för arbetstagaren eller omgivningen. 

”Vi vill därmed att 24-timmars arbetspass ska vara möjligt ifall det finns möjlighet till vila och återhämtning under arbetspasset, och kompenserande vila i direkt anslutning till avslutat arbetspass”, skriver Kaiza Larsson i sitt mailsvar. 

”Vid dessa MBL-förhandlingar är det våra medlemmars önskemål utifrån arbetsplatsen som vi driver, givet att arbetstagarens skyddsbehov är säkerställt. Sedan är det arbetsgivaren som ansvarar och bemannar verksamheten och arbetstidsförläggningen. Alltså hur detta ska ske i praktiken”, tillägger hon.

Finns en svårighet

Kaiza Larsson vill samtidigt poängtera att svårigheten för Kommunal i detta arbete är att det saknas medlemmar och/eller ombud på arbetsplatserna, vilket gör att man går miste om viktig information om hur läget ser ut.

"Det är tillsammans som vi kan göra skillnad i sådana här frågor. Medarbetare behöver även skriva tillbud och arbetsskador, då man inte mår väl i sitt arbete", säger Kaiza Larsson.

 

Här kan du läsa om oron personliga assistenter känner – stark kritik mot nya arbetsschemat

Här kan du läsa verksamhetschefens svar på kritiken – "Får inte fastna i oron"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: