Annons:

Sök

Annons:

Vill bygga unik anläggning i Hultsfred – beviljas 200 000 till förstudie

Michael Leijonhud, Joakim Svensson och Henric Revelj med den storskaliga roboten på Additivt Teknikcenter som ska undersöka möjligheterna att tillverka 3D-printade detaljer med material som annars skulle bli avfall. Olle Prim blir projektledare för förstudien. Foto: Privat/Lotta Madestam

Vill bygga unik anläggning i Hultsfred – beviljas 200 000 till förstudie

Additivt Teknikcenter vill undersöka möjligheterna att tillverka 3D-printade detaljer med material som annars skulle bli avfall. En idé som fått regionen att bevilja 200 000 kronor till en förstudie.
– Målet är att bygga en testanläggning i Hultsfred. Det skulle bli en unik satsning i länet, säger vd Joakim Svensson.

Annons:

Det blev stor glädje på Additivt Teknikcenter när Region Kalmar län beviljade medel till en förstudie om storskalig additiv tillverkning och cirkulär ekonomi. Det är krav på medfinansiering på 50 procent så regionen och Additivt Teknikcenter går in med 200 000 kronor var.

– Jätteroligt att även regionen vill se en satsning på 3D, säger Joakim Svensson, som presenterar idén lite närmare.

– Tanken är att man ska undersöka möjligheterna att tillverka 3D-printade detaljer med material som är restströmmar, det vill säga material som annars skulle bli avfall och inte kommer till användning. Genom att möjliggöra återvinning i högre grad minskar behovet av att använda nytt material.

Målet är en testanläggning

Fördelarna är förstås flera, inte minst en minskad klimat- och miljöpåverkan, men det håller också nere materialkostnaderna och kan skapa symbios mellan olika företag på nya sätt.

Pengarna räcker fram till slutet på juni, då är förstudien slut. Förhoppningen är att det ska leda till ett större projekt, att man får mer medel och att det ska komma att byggas en testanläggning på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

– Det skulle bli ett unikt projekt i Kalmar län, säger Joakim Svensson.

Storskalig robot på plats

På plats finns redan en storskalig robot, som man fick förra året av SKB, Svensk Kärnbränslehantering. Den gör det möjligt att 3D-printa flera meter stora produkter av restmaterial, allt ifrån ett bord till en husvägg.

– Jag hoppas man ska se att det finns ett behov från företagare att testa andra material och bygga i sådant som annars skulle slängts och vi hoppas också få utbilda elever i cirkulär ekonomi i en framtid, istället för att bara producera nytt hela tiden, säger Joakim Svensson.

3D-printad soffa av fisknät

Projektledare för förstudien blir Olle Prim från Kalmar som är väl insatt i projektet och dessutom tidigare elev på skolan. I sin meritlista har han bland annat skrivit ut en sex meter lång soffa av återvunnet fiskenät samt tagit till vara på restströmar från NKT, Löfbergs Lila och Volvo/ Stena recycling för tillverkning av designmöbler.

Nu kommer han bidra med sina kunskaper och erfarenhet till det fortsatta arbetet i Hultsfred.

– Jättekul att få jobba med Olle som efter sina studier här fortsatt sin bana inom 3D-tekniken. Vi har stort förtroende för honom och hans kunskaper, säger Joakim Svensson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: