Annons:

Sök

Annons:

Länsstyrelsen lämnar över skandalärendet med hönsen i Storebro till polisen

Efter att levande höns upptäckts i containern med avlivade och länsstyrelsen fått in en anmälan om djurskyddsbrister har myndigheten gjort en åtalsanmälan och lämnat över ärendet till polisen. Foto: Lotta Madestam

Länsstyrelsen lämnar över skandalärendet med hönsen i Storebro till polisen

Länsstyrelsen har gjort en åtalsanmälan mot Storebro Ägg efter den makabra upptäckten av djurplågeri.
– Vi har överlämnat ärendet till polisen, säger Fredrik Ustrup, chef på djurenheten.

Annons:

Det var i februari som Storebro Ägg slaktade flera tusen höns och ersatte dem med en ny besättning, vilket ägaren Haytham El Amri uppger görs var 90-100 vecka när de börjar värpa sämre.

Uppgifterna går isär om vem som skötte själva slakten där ett 30-tal höns inte dog utan tvingades leva tillsammans med de avlidna i en container, där de åt på kadavren i brist på mat.

Kan förvänta sig en kontroll

Länsstyrelsen i Kalmar län fick in en anmälan om djurskyddsbrister efter den makabra upptäckten och har nu fattat beslut om att göra en åtalsanmälan, så idag ligger ärendet hos polisen.

– Så nu gör inte vi mer i ärendet, säger Fredrik Ustrup.

Han tillägger dock att länsstyrelsen kommer genomföra en kontroll på Storebro Ägg framöver, men att den inte är specifik med anledning av just den här händelsen med hönsslakten.

–  Vi har ett löpande ansvar för delar kopplat till djurskydd och slakt. I den processen ingår att följa upp löpande över tid att saker och ting fungerar som det ska hos verksamheter som bedriver den här typen av djurhållning. Det här företaget berörs av det som alla andra och kan förvänta sig en rutinkontroll framöver. Vi gör både för- och oanmälda kontroller, säger Fredrik Ustrup.

Påskyndar det en kontroll av verksamheten med anledning av det som hänt?

– Det kan jag inte bemöta, säger Fredrik Ustrup.

Länsstyrelsen har gjorde ett besök på Storebro Ägg. Det gjordes dagen efter att vår tidning gjorde den makabra upptäckten och en anmälan mottagits. Då var containern borta.

Har det försvårat ert arbete att containern med höns inte var kvar när djurskyddshandläggaren kom?

– Nej, det skulle jag inte säga, utan den dokumentation vi fick med anmälan har varit ett bra underlag.

Fredrik Ustrup konstaterar också att ägaren och hönsleverantören Swedfarm lämnat motstridiga uppgifter rörande vem som ansvarat för slakten.

– Det är också något vi lämnat vidare, som polisen får titta närmare på, säger han. 

Anmälan om djurplågeri

Det finns ytterligare en anmälan som ligger hos polisen, som inlett en förundersökning.

– Vi har inte hunnit så mycket mer än att vi tagit emot anmälan och behöver lite kompletteringar från containerägaren. Som det ser ut nu rubriceras anmälan som djurplågeri, men det kan alltid förändras beroende på vad vi får för information framöver. Storebro Ägg pekas ut som juridisk person, men vi har ingen skäligen misstänkt i ärendet, säger Lisa Koblanck, förundersökningsledare hos polisen.

Har du någon tidsplan för när ni kan börja titta på ärendet?

– Jag har lagt ut ärendet på medarbetare som ska göra utredningen och jag har skrivit att jag vill ha in vissa kompletterande uppgifter, så jag hoppas att man jobbar på det nu, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: