Annons:

Sök

Annons:

Mer snö är på ingång:

Det värsta är bakom oss, enligt SMHI. Foto: MostPhotos

Mer snö är på ingång: "Inte tänkt på att det bara är april"

Sommardäckstankarna fick sig en törn. Och alla andra som börjat sukta vår efter den fina påskhelgen. Men nu är väl det värsta bakom oss?
– Vi ser inget som ser ut att bli till en varningsnivå i Kalmar län. Jag är inte orolig för er del, säger Angelica Lundberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Annons:

Det har varit både gula och orangea vädervarning över Götaland de senaste dygnen. I Kalmar län slog snöovädret till med full kraft under tisdagskvällen och det skapade inte minst besvärligt väglag under det tidiga onsdagsdygnet.

Att det blev ett stort bakslag efter det fina påskvädret har alla blivit fullt medvetna om.

– Det var fint påskväder i söder och det här är ett rejält bakslag. Det man kanske inte tänkt på är att vi är tidigt i april och vi har en hel del bakslag. Snön har dragit sig bort i dag och de största mängderna kommer i nordvästra Götaland. Där har vi en gul varning, men vi ser inte samma konsekvenser som tidigare, säger Angelica Lundberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Mer snö kommer det dock bli.

– Det är mer snö på ingång, men det är inget som ser ut att hamna på varningsnivå som det var i går kväll och i natt. Då fick ni i Kalmar län lite mer snö än vi hade trott. Då var det gränsfall för varningen hos er, men vi ser inte i närheten av de mängderna för torsdagsdygnet. Men vi har snöfall som kommer in från sydväst.

Vänder på fredag

Enligt SMHI:s prognoser handlar det inte om några större mängder.

– Vi räknar med snöfall i hela länet, men under eftermiddagen och kvällen kan det övergå i regn eller blötsnö i de södra delarna och även på Öland. I de nordligaste delarna lär det bara bli snöfall innan det vänder.

Vad kan det bli för mängder?

– Från två till fyra, fem millimeter kanske. Det kanske kan bli ett par centimeter snö, men inte så mycket mer. Det mesta kommer lägga sig i terrängen eftersom det fylls på av mildare luft och blötsnö eller regn i söder. 

Under natten mot fredag blir det sedan mindre av snö och mer av regn.

– Då kommer det in mildare luft.

Så det värsta är bakom oss?

– Jag är inte orolig för er del. Sedan kan det bli lite blåsigt närmast kusten och på Öland. Men det är ett snöfall – det är bara att det är i april.

Manar till försiktighet

På andra håll i närområdet väntas det bli värre. Trafikverket i Region sydost uppmanar samtidigt till försiktighet i trafiken. 

"Onsdagens snökaos har knappt hunnit avvecklas innan ett nytt område med snö och kyla kommer in över västra och södra Sverige. Snöfallet är inte så intensivt som det som orsakade lett långt stopp på E4 norr om Jönköping men Trafikverket höjer ett varnande finger för att det kan bli besvärligt ute på vägarna. Det är stor risk för halka – och du som har sommardäck bör ta en allvarlig funderare på om det kanske är bättre att låta bilen stå, både för din egen och dina medtrafikanters säkerhet", skriver Trafikverket.

Om man hamnar i en stillastående kö, så är Trafikverkets uppmaning att stanna så långt ut i vägkanten det bara går för att underlätta för plogbilar och blåljus.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: