Slakteritomtens ägare Tomas Dahlqvist har överklagat länsstyrelsens beslut och nu även lämnat in handlingarna som saknats för att få startbesked.
Foto: Lotta Madestam
Tomas Dahlqvist överklagade först miljö och byggnadsnämndens föreläggande om att städa slakteritomten, Pechlin 9 i Hultsfred, till länsstyrelsen.
Sedan överklagandet avslogs har Tomas Dahlqvist nu vänt sig till nästa instans, Mark- och miljödomstolen i Växjö.
– Jag gick igenom länsstyrelsens beslut och skickade in överklagan på tisdagen, uppger han till tidningen.
– Beslutet var lite jobbigt eftersom jag inte fått startbesked. Nu har jag gjort klart och skickat in även en inventering och utförandebeskrivning till kommunen, så hoppas jag att det duger så jag kan få starttillstånd, tillägger han.
Vad är anledningen till att du överklagat länsstyrelsens beslut?
– Jag vill att de avfärdar hela föreläggandet och att vitesbeloppet ska strykas helt.
Du har sagt till mig tidigare att du faktiskt ska städa fastigheten. Varför överklagar du då?
– Vi kan ju tänka scenariot så här, att vi sätter i gång det här arbetet och det stannar av och vi inte hinner få det vårdat under de fyra månader som det ska vara gjort på.
Så du vill köpa dig lite mer tid?
– Jag ska väl inte ha tiden hängande över mig när rivningslovet gäller i fem år. Om jag fixar till det här tycker jag faktiskt att jag gör en liten tjänst åt grannarna och Hultsfreds kommun som förelagt det här. Då tycker jag att jag ska slippa det här föreläggandet.
En tjänst, på vilket sätt?
– Det har jag sagt så många gånger, att fastigheten tändes på. Det som stör mig är att det är jag som är offer.
I överklagan skriver han "Jag har full förståelse för närboende och hela Hultsfreds befolkning som ser detta elände. Hur enkelt vore det inte om kommunen tog lite ansvar för situationen själv. Man startade en äganderättsutredning för att hitta någon ansvarig för nedskräpningen. För närboende och Hultsfredsbor vore det naturligtvis bättre om man ville hjälpa till med städningen och bevilja ett bidrag till fastighetsägaren för att skynda på processen. Mot bakgrund av detta är föreläggandet moraliskt fel."
När räknar du med att arbetet ska gå i gång?
– Så fort som jag får starttillstånd, det bör jag få innan den 2 maj annars kan jag inte starta arbetet. Det underlättar ju hur mycket som helst om det görs under den bra årstiden.
Vågar du lova grannarna nu, att du ska städa tomten?
– Det har jag sagt hela tiden. Men jag vet inte varför jag ska lova dem det, de skyller på mig när det är andra som skräpat ner. Då borde de städa.
Vad är din tanke att göra med fastigheten?
– När vi startade det här var vår avsikt att göra någonting med den här platsen. Nu gör vi typ en grusplan av alltihop, för att få det att gå så snabbt och enkelt som möjligt.
– Ska det göras någonting annat tar det mycket längre tid, och nu har de ju sagt att det inte får ta så lång tid, tillägger han.
Elisabeth Karlsson, miljö- och byggnadschef, kan bekräfta att handlingarna inkom till förvaltningen under tisdagen.
Är handlingarna kompletta, för att kunna utfärda ett startbesked?
– Han har kommit in med en reviderad rivningsplan med materialinventering sent i går eftermiddag. Vi får titta på det, är det komplett kommer det handläggas så skyndsamt som möjligt.
Startbesked måste ges senast den 2 maj, annars måste Tomas Dahlqvist söka nytt rivningslov.
– Om de är kompletta och allt är okej, så kan startbesked ges innan dess, säger Elisabeth Karlsson.
Hur vill du kommentera att han överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen?
– Det är den möjligheten han har, det är processens gång.
Känns det mer hoppfull nu, att tomten faktiskt kommer att städas sedan han inkommit med handlingarna som saknats för att kunna ge startbesked?
– Ja, vi hoppas ju givetvis att det ska leda till det, så det blir ordning och reda och att tomten städas upp.