Vid sitt besök på Bolagsområdet i Virserum fick Carl Dahlin det bekräftat att trots fina dokument och visioner så har skolor svårt att ta del av det rika kulturliv som finns i länet.
Foto: Privat
Carl Dahlin har besökt Telemuseet och Möbelmuseet i Virserum som en del i raden i Moderaternas kulturturné genom länet.
Han värnar hårt om att alla barn i länet ska få samma chans att uppleva det rika kulturliv som finns i Kalmar län.
– Det var en sak man ifrågasatte vid mitt besök, varför de inte har fler skolelever som kommer. Konsthallen bredvid är faktiskt ett av regionens utsedda kulturresmål, men de har ändå inga klasser som kommer via regionen eftersom det är så svårt att ta sig hit med KLT:s reguljära linjetrafik. Det känns som det är viktigare för regionen med fina riktlinjer och policys snarare än att de har en verklig förankring och verkan. Det är tråkigt, säger Carl Dahlin.
Fungerar inte i verkligheten
Med andra ord, det ser bra ut på papperet men fungerar mindre bra i verkligheten är hans bestämda uppfattning.
– Regionen har ett antal ambitiösa styrdokument, som kulturplanen och skolkulturstrategin, som ska säkerställa att skolungdomar får uppleva kulturlivet. Det är fint på pappret men hur når man ut till Hultsfreds kommuns barn i allmänhet och skolor på landsbygden som Virserum och Mörlunda i synnerhet? Hur får de del av utbudet, de har samma rätt till kulturlivet som barnen på skolan i centrala Oskarshamn eller Kalmar.
– Detta menar vi att regionens skolkulturstrategi och kulturplan missar. Det låter fint när man presenterar dokument för exempelvis Kulturrådet men når det eleverna och medborgarna i Hultsfreds kommun som det är tänkt, ifrågasätter Carl Dahlin.
Vad kommer ditt besök i Virserum mynna ut i?
– Arbetet vi genomför med alla besök har redan mynnat ut i och kommer fortsätta mynna ut i olika förslag vi lägger fram i regionfullmäktige, i vårt kommande valmanifest och genom opinionsbildning. Vi moderater har föreslagit en rad åtgärder för att förenkla så fler får möjlighet att ta del av kulturutbudet, såsom fler kulturresmål, skolbio och att det ska ses över hur resorna kan utföras även för de skolor som inte snabbt kan ta Öresundstågen till museet.
Skjuter det på framtiden
Han är dock besviken över att, som han säger, S, C och V skjuter det mesta på framtiden.
– Det blir upp till enskilda skolor och inte sällan är det upp till att en enskild lärare är engagerad och tar med sin klass, vilket gör att det blir väldigt dålig jämlikhet. Särskilt landsbygdsskolorna hamnar i bakvattnet här, säger Dahlin.
Mot bakgrund av det har han lämnat in ett nämndinitiativ, att KLT ska bifoga en lista till sommarlovsbiljetterna på de kulturresmål de erbjuder skolklasser under skolåret.
– Så sommarlovsledig skolungdom själva kan botanisera bland resmålen och ta del av det regionala och lokala kulturutbudet.