Annons:

Sök

Annons:

Länsarkiv kan hamna i Hultsfred – skulle ge nya arbetstillfällen

Med anledning av planerna på ett länsarkiv besökte regionrådet Carl Dahlin (M) Hultsfred och Stefan Ölvebring, som delade med sig av sina erfarenheter av att driva Svenskt Rockarkiv. Foto: Privat

Länsarkiv kan hamna i Hultsfred – skulle ge nya arbetstillfällen

Det finns planer på ett länsarkiv som kan husera flera av de mindre arkiv som finns i länet. Fyra kommuner har visat intresse – däribland Hultsfred.
– Idag har jag besökt Rockarkivet och Stefan Ölvebring som sitter på mycket bra och värdefull erfarenhet vi kan ta lärdom av, säger Carl Dahlin (M), som till och med tänker att det kan påverka placeringen.

Annons:

Regionrådet Carl Dahlin sitter numera i regionala utvecklingsnämnden med ansvar för kultur och folkbildning.

Under onsdagen besökte han Hultsfred och Svenskt Rockarkiv för att diskutera bland annat satsningen på ett länsarkiv. Och inte minst lära av arkivchef Stefan Ölvebring, som kunde skicka med tips och goda råd.

– Under ett antal träffar i vinter har representanter för länets arkiv lyft frågan om just framtiden, vem som ska ta över när de inte längre lyckas rekrytera ideella krafter att sköta de mindre lokala arkiven, förklarar Carl Dahlin.

Tar fram en förstudie

Mot bakgrund av det håller Kalmar läns arkivförbund, som uppbär stöd från Region Kalmar län och Kulturrådet, på att utreda ett framtida länsarkiv med hjälp av Blekingearkivet.

– En sådan arkivdepå skulle kunna husera flera av de mindre arkiven som annars kanske tvingas stänga när ingen finns kvar att driva dem, säger Carl Dahlin. De flesta har digitaliserats, så man tar inte bort allt, men de fysiska arkiven kan med tiden flyttas. Det är inget man tvingar någon att göra dag ett, men många har redan signalerat att man är intresserade av att få någon annan att ta över.

Så här långt håller man på att ta fram en förstudie och fyra kommuner har visat intresse för att husera arkivet. Däribland Hultsfred och Emmaboda, de andra två vill inte Dahlin offentliggöra.Tanken är att kommunen ska stå för någon form av lokal och arkivförbundet fylla det med verksamhet.

Kan det här komma att betyda nya arbetstillfällen för den kommun som skulle få husera arkivet?

– Ja, det kan man absolut räkna med, säger Carl Dahlin. Däremot kan vi inte säga hur många, men ett par stycken.

Öppet arkiv – som ett besöksmål

Idag finns möjlighet att deponera material vid flygplatsen i Kalmar, men det är stängt för allmänheten.

– Tanken med länsarkivet är att det ska ha både en stängd del och en publik verksamhet, så det kan bli ett besöksmål för exempelvis turister, släktforskare och skolklasser, säger Carl Dahlin som är nöjd med sin dag i Hultsfred.

– Stefan Ölvebring har otrolig erfarenhet att bidra med, så vi kan lära av honom hur ett arkiv skulle kunna se ut och hur vi kan göra det till ett attraktivt besöksmål.

Skulle hans erfarenhet och rockarkivet kunna bidra till att länsarkivet rent av hamnar i Hultsfred?

– Absolut, jag skulle tro att Hultsfred har en god chans. Förstudien kommer presenteras under våren, då får man definitivt reda på mer.

 Vill se rockarkivet på listan

Under året tas nästa kulturplan inom Region Kalmar län fram, som ska gälla 2025-2028. Den är bred, men tänkt att fokusera på barn och ungdom.

– Regionen bidrar till att skolor kan göra så kallade ”kulturresor”. De flesta åker till Kalmar slott, men också Virserums konsthall är en destination på listan. Som politiker är jag absolut redo att arbeta för att man även inkluderar rockarkivet för att få upp deras besökssiffror och visa på hur viktigt det här är för kulturen. Många barn har kanske hört talas om Hultsfredsfestivalen exempelvis, men de har kanske inte så stor koll på var det varit och vad det betytt för Hultsfred med omnejd.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: