Robert Andersson kan med glädje meddela ytterligare ett 25-tal ungdomar att de får feriejobb inom kommunen, som kommer få ett statsbidrag öronmärkt för just detta.
Foto: Lotta Madestam
I år har det länge sett ut som att Hultsfreds kommun skulle kunna erbjuda feriepraktik till runt 150 ungdomar. När ansökningstiden hade gått ut hade över 200 ansökningar kommit in, så det blev en lång kö.
Nu står det klart att kommunen får ett extra statsbidrag på cirka 295 000 kronor att använda till extra ferieplatser till ungdomar, utöver ordinarie budget på cirka 920 000 kronor.
– Man är aldrig säker på att pengarna ska komma, det är alltid sena besked, men när regeringen presenterade att pengar skulle komma räknade vi med att vi skulle vara kvalificerade så vi har haft en beredskap för det, säger Robert Andersson.
Vad betyder det rent konkret för ungdomarna i Hultsfreds kommun?
– Att cirka 25 extra sommarjobbsplatser skapas för ungdomarna och det är positivt.
Du säger att summan är preliminär, ser du någon risk i att kommunen inte får pengarna?
– Det är mycket administration och villkor som följer med pengarna. Rent teoretiskt kan vi gå miste om pengar om vi inte rapporterar korrekt. Men det är mer en formsak, vi kommer att se till att uppfylla kraven. Summan är den högsta möjliga vi kan få och den är fast, men den kan bli mindre om vi inte lyckas få fram nya platser.
Hur ser du på möjligheten att få fram tillräckligt med platser?
– Jag känner mig säker på att vi får fram tillräckligt med platser, vi har skickat ut en ny förfrågan till arbetsplatserna och redan fått in en del nya platser, berättar Robert Andersson.
Väl etablerat koncept
I år är ungdomar födda 2008 prioriterade för tre veckors feriepraktik, medan födda 2007 och tidigare erbjuds plats i mån av möjlighet. Lönen är bestämd till 84 kronor i timmen.
Blir det några nyheter i år?
– Inte mycket, vi har ett väl etablerat koncept som funkar bra. Nya platser tillkommer alltid och andra försvinner, men inget markant annorlunda jämfört med tidigare år.
Beslutet från staten är en följd av att den senaste tiden har präglats av hög inflation, lågkonjunktur och stigande arbetslöshet samtidigt som det råder kompetensbrist inom många branscher.
Inte minst drabbar den stigande arbetslösheten ungdomars chanser att få ett arbete. Därför stärktes möjligheten att skapa sommarjobb för ungdomar som växer upp i kommuner med högre arbetslöshet.