Annons:

Sök

Annons:

Ny satsning inleds för datadriven turismanalys

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Ny satsning inleds för datadriven turismanalys

Målet är att få en bättre överblick över turisters beteende och rörelsemönster i Kalmar län. Nu inleds en ny satsning där besöksstatistik går att bryta ned på lokal nivå. 

Besöksnäringen bedöms bidra mycket till tillväxt, sysselsättning, attraktivitet, lokal stolthet, bättre service och kommunikationer. SKR:s enkätundersökning "Kommunernas arbete med besöksnäring och turism" visar att besöksnäringen står högt på kommunernas agenor. 

Enligt SKR-undersökningen behöver nästan åtta av tio kommuner statistik och kunskap om platsutveckling. Förutom statistiken om gästnätter saknas i dagsläget officiell nationell statistik för besöksnäringen som går att bryta ned på lokal nivå. 

Nätverket BI Syd, som består av nio regioner i södra Sverige däribland Region Kalmar län, tar nu ett stort kliv inom datadriven turismanalys. 

"Det sker tack vare införandet av en avancerad plattform för konsumtions- och mobilitetsdata. Plattformen ska optimera insatserna gentemot besöksnäringen och hjälpa kommuner och regioner att sätta offensiva mål och göra rätt investeringar i besöksnäringen", skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Bildades 2015

Tack vare dataplattformen Symphony kan medarbetarna inom BI Syds regioner nu genomföra högkvalitativa och långsiktiga analyser. 

– Införandet av Symphony är en vändpunkt för oss regioner inom BI Syd-samarbetet. Den nya dataplattformen stärker vår kapacitet att ta fram djupgående kunskap om besökares beteende och bidrar till vårt uppdrag att främja en hållbar och attraktiv turismutveckling, säger Stine Breum-Appelquist, samordnare inom besöksnäringen på Region Kalmar län.

Med hjälp av den nya plattformen kommer man kunna stötta utvecklingen av insatser för att geografiskt och tidsmässigt balansera flöden av besökare, marknadsföra destiationer på ett socialt, ekonomiskt och hållbart sätt samt sprida kunskap och analyser till partners på kommunal, regional och nationell nivå. 

BI Syd bildades 2015 och är ett nätverk av regioner i södra Sverige. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: