Nu anses måttet vara rågat när inget görs, utan man tvingas se på hur skolgården förfaller mer och mer.
Bänkar saknar sittbrädor och färg flagnar. Det är en stor reva i konstgräset, basketkorgarna är trasiga, skruv sticker ut och linbanan får inte användas. Det är mycket som hänger på tre kvart – och har gjort länge.
– Det är heller inte mycket stimulans för eleverna. På ”lilla” gården där fritids, förskoleklass och årskurs ett håller till finns det sex hela trehjulingar och sex sparkcyklar på alla barn. Sorgligt tycker jag, säger en person som väljer att vara anonym.
Tillåtits sjangsera
Det vittnas om hur skolgården sorgligt nog tillåtits sjangsera, utan att saker åtgärdas. Även att vissa saker är väldigt lätt att åtgärda, som att det saknas brädor på sittbänkar.
– Jag tänker att det inte är konstigt att det är så mycket konflikter mellan barnen när det inte finns något stimulerande att leka med och fantisera kring. Alla vill inte spela boll, cykla eller gräva i en tradig sandlåda, säger en annan förälder som hört av sig om den bristfälliga utemiljön.
Ska snyggas till i sommar
Barn- och fritidsförvaltningen köper årliga lekplatsbesiktningar av ÖSK. Den senaste på Lindblomskolan gjordes i februari, uppger skolintendent Magdalena Fransson, som kan berätta att det är en hel del på gång.
– Vi kommer ha två feriejobbare som kommer måla det som är slitet, bollplank, stolpar och annat ska snyggas till.
Varför ska det ta så lång tid att sätta dit en bräda på en trasig bänk?
– Det är en jättebra fråga, jag kan inte svara på det. Det borde kunnat vara gjort på fem minuter, helt rätt.
Vad är din kommentar till att elevernas utemiljö möts av kritik?
– Den är eftersatt, det är dåligt, slitet och det används av 600 barn. Så nu kände vi att vi måste göra det vi kan i väntan på en stor skolgårdsrenovering. Vi köper ju inte in nya lekredskap när skolgården ska helrenoveras om ett par år.
Investeringarna pausade
Den har dock skjutits på framtiden, förklarar barn- och utbildningschef Martin Snickars.
– Gula byggnaden ska renoveras, gården grävas upp för byte av vatten och avlopp och efter det blir det en större investering på utemiljön när det är klart under mark.
– De här stora investeringarna har pausats och flyttats fram på grund av dagens inflationsläge och ekonomin. Det är väl tänkt att kunna ske efter 2026, så länge behöver vi göra mindre saker med tiden.
Hur vill du kommentera att elevernas utemiljö, där de vistas dagligen måndag till fredag, är så eftersatt?
– Utemiljön är jätteviktig, så den vill vi så klart förbättra. Vi ska göra allt vi kan nu, för att göra det bättre med en uppfräschning.
Linbanan inte godkänd längre
Han känner förstås till att linbanan är avstängd och kan förklara varför.
– Det har kommit nya regler som innebär att staketet måste flyttas och det måste vara en ny ramp på ena sidan. Så den är avstängd för att den inte är godkänd just nu, det handlar om säkerheten.
– Den ska åtgärdas, det har beslutats lägga en del pengar på den för att den ska bli godkänd, tillägger han.
Enligt Magdalena Fransson beställdes nya delar den 9 april.
– Den ska fixas så fort som möjligt eller direkt när skolan slutat är den information jag fått. Kanske för att man måste in med maskiner, säger hon.
Konstgräset dåligt länge
Martin Snickars kan också berätta att det är på gång att åtgärda konstgräset på arenan.
– Det har varit dåligt i flera år nu, så det är hög tid att få det ersatt. Men det kostar ganska mycket pengar, så vi har tagit in offerter och undersöker vilka bidrag vi kan söka för att få till en lösning så fort som möjligt.
Har kritikerna rätt när de tycker att allt tagit för lång tid?
– Jag kan tycka likadant, vi vill inte ha en sliten skolgård och lekplats, det är viktigt med aktivitet och rörelse på rasterna, så jag kan bara hålla med.
Vad är då förklaringen till att det tagit så lång tid att snygga till målade ytor och brädor som saknas?
– Det kan jag inte svara på, jag har ingen förklaring på det, säger Martin Snickars.
Vågar du lova att eleverna möts av en fräschare skolgård efter sommarlovet?
– Lova vågar jag inte, men jag hoppas att de gör det, säger Magdalena Fransson. Feriejobbarna ska måla, fixa och fräscha till och linbanan kommer åtgärdas och repareras, det kan jag lova i alla fall.