Annons:

Sök

Annons:

Fiberföretaget stoppades – så många kunder berörs

Lite varstans syns tydliga tecken på att Open Infras fiberarbete pausats. "Så fort vi återupptar arbetet efter godkänd åtgärdsplan skall uppgrävda hål läggas igen", säger Karin Sundin. Foto: Lotta Madestam

Fiberföretaget stoppades – så många kunder berörs

Open Infra har lovat länsstyrelsen att komma in med en åtgärdsplan sedan de nekats att fortsätta gräva i Hultsfreds och Västerviks kommun.
– De som väntar på projekt som inte har påbörjats kommer att få vänta tills bolaget visat att de har en åtgärdsplan, säger Magnus Danbolt, enhetschef på länsstyrelsen.

Annons:

För ungefär en vecka sedan stoppade Länsstyrelsen i Kalmar län Open Infra från att gräva ner kabelledningar för fiber i delar av Västerviks och Hultsfreds kommun.

"Vi anser att det är tydligt att företaget inte fullgjort sina skyldigheter enligt tidigare tillstånd, godkännande eller dispens. Då har vi enligt miljöbalken möjlighet att fatta ett sådant här beslut, men det är mycket ovanligt att vi tvingas ta till en sådan nödåtgärd", sa Magnus Danbolt då.

Vad har hänt sedan dess?

– De har inte kunnat påbörja grävning i områdena som vi avvisade. Open Infra har kontaktat oss genom olika personer och sammantaget har de sagt att de ska komma in med en åtgärdsplan och tillsyna pågående projekt, upplyser Magnus Danbolt i ett mailsvar till vår tidning.

Presenterar förslag om en vecka

Enligt PR-chef Karin Sundin har Open Infra en bra och konstruktiv dialog med länsstyrelsen om de tre berörda områdena i Västerviks och Hultsfreds kommun och tar nu fram en lista på åtgärder. Det uppges vara ungefär 200 kunder som berörs av att arbetet pausats. De ska vara informerade.

– Kommande vecka presenterar vi våra förslag och förhoppningen är att vi därefter omgående ska komma i gång igen. Det kan exempelvis handla om att gräva om vissa sträckor, svarar hon på mail till vår tidning.

Vad har ni för besked till de kunder som går och väntar på fiber i de båda kommunerna?  

– Vi beklagar verkligen läget och hoppas att vi snabbt kan komma igång igen. Utan att föregripa processen tror vi att det kanske kan röra sig om två-tre veckors arbete när vi väl sätter igång, men det beror på vad vi kommer överens om och den slutliga omfattningen av åtgärderna. Just nu kan vi inte ge någon tydligare information, svarar Karin Sundin.

Hos de kunder där arbete påbörjats sitter det en dosa på väggen, ska den fortsätta stå på eller ska man dra ur sladden i väntan på nya besked?

– Låt gärna dosan ha kvar sladden i väggen för då går det smidigare vid driftsättningen.  

Högsby kommun omfattas också av länsstyrelsens beslut att stoppa fiberbolagets fortsatta grävningar.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: