Annons:

Sök

Annons:

DJURRESTER HITTADE PÅ GÅRD I HULTSFREDS KOMMUN – MAN ÅTALAS

En man åtalas sedan djurrester hittats på en gård i Hultsfreds kommun. Foto: Polisens förundersökning

DJURRESTER HITTADE PÅ GÅRD I HULTSFREDS KOMMUN – MAN ÅTALAS

Vid en inspektion på en gård i Hultsfreds kommun hittades döda djur och slaktrester övertäckta med jord. Nu åtalas en man för detta samt för vapenbrott begångna tillsammans med en äldre släkting.

Annons:

I februari 2023 fick Miljö- och byggnadsförvaltningen ett ärende från länsstyrelsen i Kalmar om att en lantbrukare i Hultsfreds kommun har förvarat döda djur och slaktrester på ett felaktigt sätt.

Enligt anmälan skulle rester från hemslaktade lantbruksdjur och rester från vilt lagts i en slänt på fastigheten och täckts över med jord och lite djupströgödsel. Detta misstänks ha stridit mot den lag som säger att kadaver och delar av djur ska förvaras på så sätt att de inte kan utgöra en smittrisk och så att vilda djur inte kommer åt dem.

Vid ett besök i början av mars 2023 kunde en inspektör se färska kadaverrester bestående av åtminstone två nötkreatur och två eller tre får.

Mannen åtalas nu för brott mot lagen om foder och animaliska produkter. I förhör har mannen erkänt brott, men sagt att han inte håller med om att det handlar om kadaver utan att det snarare rör sig om slaktavfall.

Åtalas även för vapenbrott

Tillsammans med en äldre släkting åtalas mannen även för brott mot vapenlagen.

Det var i februari i år som en polispatrull fick till uppgift av en vapenhandläggare att åka hem till mannen och göra ett vapenomhändertagande. Vid kontroll av vapen och ammunition som man hittade i ett skåp uppstod det misstanke om brott. Mannen misstänks ha innehaft ammunition; 217 patroner av kaliber 7,62 och 37 patroner av 9 millimeter för kpist, som tidigare tillhörde hans far som var med i hemvärnet.

I säkerhetsskåpet hittade man även ett kulvapen tillhörande en äldre släkting. Det vapnet ska ha legat i skåpet i över 30 år, och det förvaringstillstånd som skrevs en gång i tiden slutade gälla 2006. Släktingen, en man i 80-årsåldern, misstänks därför även han för brott mot vapenlagen, anklagelser som båda männen nu åtalas för.

I förhör har båda männen erkänt att ”det har blivit” fel och att brott har begåtts, men att allt har skett av misstag.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: