Annons:

Sök
  • Nytt initiativ hyllas – men när polisen lämnade började buskörningen

    Det har funnits en oro för att någon ska skada sig under studentkortegen. I år samarbetade skolan, ÖSK och polisen för att få bort buskörningen genom att spärra av Västra Långgatan. Foto: Lotta Madestam

  • Nytt initiativ hyllas – men när polisen lämnade började buskörningen

    Knappt hade avspärrningarna släppts och polisen lämnat platsen så blev det ett eget tåg som polisen betraktar som trafikfarligt. "Vi får bemanna upp under längre tid nästa år, så vårt jobb inte tar slut när kortegen tar slut", säger kommunpolis Ketty Bengtssson. Foto: Lotta Madestam

  • Nytt initiativ hyllas – men när polisen lämnade började buskörningen

    Foto: Lotta Madestam

Nytt initiativ hyllas – men när polisen lämnade började buskörningen

Nya åtgärden i centrum under studentkortegen fick effekt – tills polisen försvann från platsen.
– Till nästa år får vi tänka om och säkra upp ytterligare under längre tid, säger Ketty Bengtsson, kommunpolis.

Annons:

Skolan säger sig ha jobbat för att få till den här förändringen för att höja säkerheten under flera år.

– Vi har varit jätterädda att någon ska skada sig, man hänger ut genom bilar och buskör. Det är ju jättemycket folk längs Västra Långgatan under kortegen och små barn överallt, det är ett ögonblicksverk så kan olyckan vara framme.

”Kändes nödvändigt”

Ett beslut har vuxit fram och nu gjorde skolan gemensam sak med ÖSK och polisen. Västra Långgatan spärrades av under en tid på fredagseftermiddagen och bara kortegfordon släpptes igenom.

– Förra året var det rent kaos, så det här kändes nödvändigt, säger Louise Andersson, en av de som stod vid avspärrningen.

Hur upplever du att det fungerade?

– Jag uppfattade att det var jättelugnt. Det var några bilar som vi verkligen fick stoppa, som inte hade tillstånd, men annars var det superbra.

Vill se en fortsättning

Louise Andersson tänker att man måste fortsätta med den här åtgärden varje student.

– Det blev något helt annat, ingenting av den här buskörningen som varit tidigare. Det var ett helt rätt initiativ att ta.

– Skolan är ju en del av arrangemanget, så vi bestämde att ”nu kör vi sista varvet” och sedan var det slut. Trots att det fanns andra som buskörde efteråt, så blev det i alla fall ett avstamp från studenten.

”Jättetråkigt och sorgligt”

Skolan och polisen hade precis hunnit lämna så kom privatbilarna, där folk hängde ut genom fönstren.

– Det är jättetråkigt och sorgligt att de gjorde det ändå, men jag tänker att eftersom det inte fanns någon publik att visa upp sig för, så begränsade vi säkert buskörningen och det var heller ingen publik längs med gatan som riskerade att skadas.

Ketty Bengtsson, kommunpolis i Hultsfred, är också nöjd med resultatet.

– Vi är jättenöjda med avspärrningen, med skolans jobb och att vi var med uppskattades av allmänheten, säger Ketty Bengtsson som förstås fått till sig om körningarna efteråt.

Hur ser du på det?

– Tidigare problem blev lösta under kortegen så den blev trygg och säker, så vi fick en trevlig stund. Men, så blev det ett eget tåg efteråt som var trafikfarligt, där folk hängde ut genom fönstren. Det var bra i alla fall att allmänheten inte var kvar på platsen då, säger Ketty Bengtsson, som fått filmer skickade till sig i efterhand.

Kan det få några följder nästa år?

– Vi får bemanna upp under längre tid nästa år, så vårt jobb inte tar slut när kortegen tar slut. Nu blev det här mitt i ett personalbyte, så det var en timme som det var fritt spel för Hultsfredsborna och så kan vi inte ha det.

– Vi får gå ut med ännu mer information nästa år, om hur man beter sig i trafiken. Det här är inte okej, det är livsfarligt, så till nästa år får vi tänka om och säkra upp ytterligare under längre tid.

Det finns bilder och du säger att ni fått film skickade till er, kan berörda vänta sig några repressalier?

– Inte polisiärt, filmerna är inte så bra, men det har varit samtal med vederbörande. Vissa av fordonen stod parkerade när polisen anlände, så de har man haft kontakt med.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: