Annons:

Sök

Annons:

Får ny chans att arrangera SM – lokala företaget finns med i startlistan

Smålands Trädgård har fått förnyat förtroende att stå värd när den fjärde och sista deltävlingen i SM i Utomhusmatlagning avgörs i Stenberga. Foto: Pressbild

Får ny chans att arrangera SM – lokala företaget finns med i startlistan

På nytt ges en chans att delta i SM i utomhusmatlagning i våra trakter. Tävlingen där kompisgäng, arbetskollegor, äkta par och kockar tävlar om den ärofyllda titeln som alltså kan vinnas av så väl amatörer som proffs.
– Anmälan är öppen, inspirerar Ebba Karlander, från Smålands Trädgård Ekonomiska Förening.

Annons:

Är du en tävlingsmänniska och gillar att laga mat, och dessutom har en förkärlek för att göra det utomhus så ges en ny chans i år att ställa upp i SM i utomhusmatlagning i våra trakter.

På nytt har Smålands Trädgård utsetts till att arrangera en av deltävlingarna i Stenberga utanför Virserum.

– Det är en annorlunda, tuff, rolig och utmanande mattävling för alla som gillar mat och livet utomhus. Mat och uteliv är något som intresserar många, särskilt så här års, säger Ebba Karlander.

Lokala råvaror 

SM i utomhusmatlagning är en lagtävling och går ut på att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny där de tävlande komponerar sin meny själva och får välja fritt utifrån en råvarulista.

– Vi försöker i möjligaste mån använda lokala råvaror, exempelvis använde vi hjortinnanlår från Stenberga och kräftor från sjön Saljen förra året. Vad som kommer upp på råvarulistan i år är ännu inte spikat, eventuellt kommer lokalt naturbeteskött från Smålands Trädgård finnas med.

Premiären blev en succé 

Det är andra året nu som en av deltävlingarna förläggs till Stenberga, där premiären beskrivs som en succé av arrangören.

– Förra året deltog sex lag, vann gjorde Team Hällfire från Jönköping, säger Ebba Karlander.

Hon förväntar sig att allt ifrån kompisgäng, arbetskollegor och äkta par till kockar ska anmäla sig till tävlingen, som arrangeras den 29 september, där sista dag för anmälan är den 1 september.

Hur ser intresset för just den här deltävlingen ut så här långt?

– Vi har tre lag anmälda, men anmälningstiden har som sagt inte gått ut än. 

Bland de anmälda finns det lokala inslaget Lag Räven & Osten, Skafferiet & Gamla Mejeriet i Karlstorp, plus Vetlanda kommun som anmält två lag.

Det är den fjärde och sista deltävlingen som arrangeras i Stenberga, varifrån vinnande lag skickas vidare till finalen, som avgörs i maj 2025 på Billingen Skövde.

Fakta

Menyn första deltävlingen  

Första deltävlingen är avgjord där vinnarlaget tävlade med följande meny:

Förrätt: Eldad sparris med rabarber & chilichutney samt syrad knippelök, potatisbröd och kamomill

Huvudrätt: Rökt havskatt med honungsglaserade morötter med grillad hjärtsallad samt vildpesto och rökt smörsås

Dessert: Emmersockerkaka med kanderad palsternacka och grillad yoghurtkräm samt syrade äpplen harsyra och smörblommor.

Källa: Billingen Skövde

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: