Annons:

Sök

Annons:

Vraket kan bli fornlämning – även om det är från efter 1850

Skeppsvraket kan klassas som fornlämning – även om det är från efter 1850. Det meddelar länsstyrelsen på fredagen. Bilden är ett montage och en genrebild. Foto: MostPhotos

Vraket kan bli fornlämning – även om det är från efter 1850

Igår rapporterade vi om att polska dykare upptäckt ett orört skeppsvrak utanför Öland – med runt 100 lika orörda champagneflaskor. Nu meddelar länsstyrelsen att man arbetar med ärendet. 

Annons:

Det var i förra veckan som en polsk dykargrupp upptäckte vraket knappt fyra mil söder om Öland. Utöver alla champagneflaskor hittades även intakt porslin, vin och lerflaskor med mineralvatten. 

”Det var så mycket att det var svårt för oss att bedöma mängderna. Vi såg säkert över 100 flaskor champagne och korgar med mineralvatten i lerflaskor”, skriver Baltictech på sin hemsida.

Det finns dock ett litet frågetecken. Alla skeppsvrak i Sverige som är äldre än från 1850 klassas som fornlämningar och då tillhör föremålen staten. Dykargruppen bedömer utifrån föremålen att det förliste någon gång mellan 1850 och 1867. 

Länsstyrelsen meddelar på fredagen att man för närvarande arbetar med ärendet.

"Länsstyrelsen arbetar med ärendet för att säkerställa om vraket omfattas av fornlämningsskyddet eller inte. Förra veckan gjorde en grupp dykare ett vrakfynd söder om Öland. I dagsläget vet vi inte så mycket mer än att vraket har hittats, men vi kommer att begära in underlag från de dykare som gjort fyndet för att få mer information", skriver man.

Har en grov datering

Om vraket visar sig vara förlist före år 1850 är det automatiskt en fornlämning och skyddas då enligt kulturmiljölagen.

– Det som gör fyndet speciellt är att man verkar ha hittat mängder med champagneflaskor på vraket. Man ska även ha hittat vattenkrus som är märkta med leverantören Selter. Det gör att denna förlisning grovt dateras till någon gång mellan 1850 och 1880, berättar Daniel Tedenlind som jobbar med ärendet på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Men även om vraket visar sig vara förlist efter år 1850 kan det fortfarande tas beslut om att det ska skyddas som en fornlämning. Detta på grund av sitt kulturhistoriska värde, meddelar länsstyrelsen.

"Fornlämningsskyddet innebär att fornlämningen inte får förstöras och att alla typer av ingrepp kräver tillstånd från länsstyrelsen", skriver man vidare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: