Annons:

Sök

Annons:

  • De gör sig redo för Motorns dag – här är årets nyheter

    Kurt-Göran Nilsson, Monica Fridh, Fredrik Kjällander och Roland S Johnsson håller på med förberedelserna inför Motorns dag i Målilla den 3 och 4 augusti. Foto: Sara Åstrand

  • De gör sig redo för Motorns dag – här är årets nyheter

    Vinnarna under helgen får ett diplom, och en liten pokal som liknar en tändkula som finns i en motor. Foto: Sara Åstrand

De gör sig redo för Motorns dag – här är årets nyheter

Det närmar sig den årets upplaga av Motorns dag i Målilla. Den första helgen i augusti fylls hembygdsparken med tusentals besökare och mängder med motorer och fordon, och det blir en del nyheter.
– Vi kastar om allt i år, säger Roland S Johnsson, ordförande Målilla-Gårdveda Hembygdsförening. 

Annons:

Det är mycket som ska falla på plats dagarna innan den stora helgen i Målilla. Roland S Johnsson och Monica Fridh, från Målilla-Gårdveda Hembygdsförening, berättar att de har fullt upp. 

– Vi sitter nog tio timmar om dagen minst, säger Roland S Johnsson.  

Späckat schema under helgen

Motorns dag sker den 3 och 4 augusti. Under helgen visas 50 veterantraktorer, 60 stationära motorer, brandbilar och lastbilar. Det kommer ett flertal unika motorcyklar och mopeder, som man inte ser varje dag. Mikael Karlsson från Målilla Transport kommer med den största grävmaskinen hittills, som väger 60 ton. Självklart kommer även det populära Speedwaymuseet, sågverket och järnaffären med mopedverkstad att vara öppet. 

Konferencier under helgen är Stefan Hildingsson från Hassela. Medverkar gör även bland annat Svenska BM-klubben, Grålleklubben H-län och Östergötlands lastbilsklubb. 

Nytt för i år är även att 15 traktorer kommer åka på en utflykt på 13 kilometer i Målilla, med en hemlig destination. 

Årets tema

Det är alltid ett speciellt tema för helgen, vilket i år är ”Volvo – SAAB”. Det är ungefär 35 anmälda som visar upp sina fordon, och tävlar om det ärofyllda priset. 

– Då är det den bästa Volvon och den bästa Saaben. I dagsläget är det 35 fordon, och det är faktiskt mer än vi trodde. De kommer placeras så de syns tydligt i parken. 

Till den traditionella veteranmarknaden kommer 56 försäljare, på 604 meter. Marknaden är det enda som kommer stå på sin vanliga plats. 

– Vi kastar om allt i år. Vi kommer göra om mycket i parken och grejer som aldrig varit på ett ställe kommer stå där och så vidare.  

Delas ut ett hederspris

En nyhet för i år är att det kommer delas ut ett hederpris till den person som har deltagit med sina fordon flest år. Vem det blir återstår att se, men Roland S Johnsson avslöjar att personen är från grannkommunen och har visat ett gediget intresse under åren. 

– Den som har varit flest år med samma fordon på Motorns dag får ett pris. Personen har varit med 31 år av 32. Det året han inte var med, var han på väg hit men bilen gick sönder. 

Högt tryck på matserveringen

Det kommer såklart finnas mat och fika att köpa på plats. Nytt för i år är att det kommer foodtrucks till hembygdsparken, varav en är Arontorps Kroppkakor.

– Vi har förvarnat dem och sagt att det måste gå snabbt. Det är ett jäkla tryck vid klockan 11, säger Monica Fridh och berättar att det brukar serveras omkring 3 000 kroppkakor. 

Vid kaffeserveringen finns bland annat glass och ostkaka, vilket köps in i mängder. 

– Vi köper in 40 kartonger och i varje kartong är det fem kilo. 

100 funktionärer

Det finns vissa svårigheter med att få in arbetskraft som vill hjälpa till med förberedelserna. Det finns en önskan om att yngre engagerar sig, men det har varit svårt att väcka intresse. Däremot har det inte varit några problem med att varva funktionärer till dagen. 

– Vi har 130 medlemmar och på Motorns dag är det 100 funktionärer. Då är det inga problem, men innan är det inte så många, säger säger Roland S Johnsson. 

Det kommer även vara tolv femteklassare från Målilla Skola och hjälpa till under dagen, vilket inte har skett sedan innan pandemin. 

– Det är tolv barn som ska hjälpa till och då får de en peng som de ska ha till sin klassresa. 

Besöksrekordet för Motorns dag ligger på 6 000 personer. I år hoppas man på en uppslutning omkring 2 500-3 000. 

– Vi klarar inte av det annars, det blir för mycket, menar Roland S Johnsson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: